Više vojnika nego glasača u Egiptu

U Egiptu su birališta ponovo otvorena u posljednjem krugu glasanja na prvim parlamentarnim izborima od 2012. godine. Mnogim radnicima je omogućeno poludnevno radno vrijeme kako bi ih potaknuli da izađu na glasanje. Ali, uprkos svemu, odziv je i dalje nizak.

Na mnogim egipatskim biralištima broj raspoređenih vojnika nadmašuje broj birača. Predsjednik Abdel Fattah al-Sisi glasao je u nedjelju u školi za djevojčice odmah nakon što su otvorena birališta. Biračka mjesta otvorena su i u ponedjeljak.

No, do sada, mnogi obični Egipćani nisu pokazali veliku zainteresiranost za prve parlamentarne izbore u posljednje skoro tri godine.

„Ljudi, posebno omladina, osjećaju da njihov glas ne čini razliku, a i da je rezultat poznat unaprijed. Predsjednik podržava Parlament 100 posto, pa pretpostavljam da je stoga mnogo ljudi odlučilo da ne ide na glasanje“, smatra Khaled Dawoud, bivši glasnogovornik stranke Dostour.

Mnogi vjeruju da se ništa neće promijeniti i da će gotovo svi zastupnici koji budu izabrani podržati Vladu predsjednika Sisija. Taj nedostatak entuzijazma je frustrirajući za one koji žele glasati.

„Ovo je najvažniji parlament ikad izabran u Egiptu, jer će biti zadužen za donošenje mnogih zakona.  Morat će se potruditi da država krene naprijed“, smatra birač Yousry Mohamed.

Svrgavanje Mursija

Egipat je bez parlamenta već tri godine, još iz perioda Vlade svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija. Parlament je raspušten nakon što je sud presudio da parlamentarni izbori nisu provedeni u skladu sa Ustavom.

Nakon vojnog udara protiv Mursija, vojska je osigurala podršku drugih političkih stranaka obećanjem da će održati parlamentarne izbore za nekoliko mjeseci. To je zapravo potrajalo skoro dvije godine, dijelom zbog sporog usvajanja izbornog zakona. Sada su neki Egipćani odlučni da sudjeluju.

„Ovo je prvi put da sudjelujem na izborima. Želim vidjeti hoće li se Suez poboljšati nakon izbora, jer imamo veliku  nezaposlenost, probleme u zdravstvu i mnoge druge probleme“, kaže Abdel Hay Mohamed koji je također glasao.

Predsjednik Sisi je meta kritika zbog slamanja njegovih protivnika. Opisao je ove izbore kao prekretnicu na putu ka demokratiji, koji je vojska postavila.

Čini se da se mnogi Egipćani ne slažu s tim.

Izvor: Al Jazeera i agencije