Višegrad odao počast za 3.000 ubijenih Bošnjaka

Porodice ubijenih ogorčene su što 'ratni zločinci šetaju ulicama Višegrada' (Anadolija)

Simboličnim bacanjem 3.000 ruža u rijeku Drinu s mosta Mehmed-paše Sokolovića, stanovnici Višegrada odali su počast Bošnjacima ubijenim u minulom ratu.

Obilježavanje 25. godišnjice stradanja višegradskih Bošnjaka organiziralo je Udruženje porodica nestalih “Višegrad '92”.

Ove godine stradanje Višegrađana sjećanje na žrtve obilježeno je komemoracijom pod nazivom “3.000 ruža za 3.000 života”.

“Ni nakon 25 godina nema pravde, Još uvijek tragamo za više od 1.500 nestalih. Obaveza je preživjelih da trajno čuvaju sjećanje na svoje najmilije, a odgovorni za zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni”, rekla je Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja “Višegrad '92”.   

Simboličnom spuštanju ruža u Drinu prethodio je vjerski obred, a nakon komemoracije na višegradskom mostu klanjana je dženaza na mezarju Stražište.

Više presuda za zločine

Godišnjica zločina nad višegradskim civilima obilježava se posljednje subote u svibnju, ali ovogodišnji komemorativni skup je organiziran ranije zbog početka mjeseca Ramazana.

Udruženje “Višegrad '92” skup je organiziralo u 14 sati, kako bi se izbjegli incidenti, jer je u Višegradu obilježena i godišnjica višegradske brigade Vojske Republike Srpske. Njezini su se pripadnici, dva sata prije komemorativnog skupa, postrojili na Trgu palih boraca. Incidenata nije bilo.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Sud BiH izrekli su, zbog zločina u Višegradu, više osuđujućih presuda, među kojima je i doživotna kazna zatvora koju je ICTY izrekao Milanu Lukiću. 

Osuđeni su i Sredoje Lukić (30 godina), Mitar Vasiljević (15 godina), Boban Šimšić (14 godina), Željko Lelek (13 godina), Momir Savić (18 godina), Nenad Tanasković (osam godina) i Novo Rajak (14 godina zatvora).

Izvor: Agencije