Višegrad: Vandali oštetili kuću znanu kao ‘Živa lomača’

Još se ne zna gdje su posmrtni ostaci stradalih u Živoj lomači (NAP)

Nepoznati vandali ponovo su oštetili obnovljenu kuću Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu, gdje je 14. juna 1992. godine zatvoreno i živo zapaljeno više od 70 Bošnjaka, žena, djece, staraca, javlja Patria.

Ovu kuću obnovila je njegova kćerka Sumbula Zeba.

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, rekla je za agenciju Patria, da je odmah obavijestila policiju i predsjednika Skupštine Opštine Višegrad Sulju Fejzića.

“Dok smo kosili travu u dvorištu kuće gdje su spaljeni živi ljudi, gdje je počinjen zločin nad Bošnjacima, vidjeli smo oštećenja na fasadi, kazala je Hasečić.

Dodala je da je kuća oštećena kamenicama, a vidljivi su i tragovi crne boje te ljuske od jaja

24-satna zaštita

“Policija je došla i u prisustvu gospodina Fejzića slikala kuću, te izvršila uviđaj. Nijedan dosadašnji slučaj vandalizma višegradska policija nije riješila”, istakla je Hasečić i najavila da će zahtijevati 24-satni video nadzor te kuće.

Hasečić je pozvala domaće političare i međunarodnu zajednicu da se uključe u ovaj slučaj.

Više od 140 djece, žena i staraca 1992. godine živo je spaljeno na Bikavcu i u Pionirskoj ulici (14. juna) i još se ne zna gdje su njihovi posmrtni ostaci.

Porodice žrtava istrajale su i u obnovi kuće Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, a prošle godine otkrivena je i spomen-ploča koja trajno podsjeća na ovaj gnusni zločin.

Za ovaj i druge zločine nad bošnjačkim civilima Višegrada Milan Lukić osuđen je na doživotnu robiju, a Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije