Višegradska grupa za bolju kontrolu granica

Završen je predsjednički samit zemalja Višegradske grupe i Hrvatske, održan na Balatonu, u Mađarskoj. Češki, slovački, poljski i mađarski predsjednik te njihova gošća, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, razgovarali su o nekoliko tema, klimatskim promjenama, proširenju Evropske unije i NATO-a na zemlje Zapadnog Balkana, ali i o izbjegličkoj krizi.

Kad je riječ o izbjeglicama, zemlje Višegradske grupe i Hrvatska došli su do nekoliko zaključaka. Predsjednici država grupe zalažu se za bolju kontrolu granica i saradnju zemalja, ali prije svega policije i sigurnosnih službi. Također, rješenje vide u izgradnji kampova na grčko-turskoj granici te u ostalim zemljama okruženja. Tu bi se, prema tvrdnji predsjednika, trebali izdvajati ekonomski migranti od izbjeglica koje bježe pred ratom.

Višegradska grupa se protivi obaveznim kvotama za raspodjelu izbjeglica, iako je Poljska “okrenula leđa”, jer je prihvatila posljednji plan predsjednika Evropske komisije Jean Claude Junckera o raspodjeli 120.000 ljudi unutar EU-a. Hrvatska predsjednica se također slaže da kvote nisu rješenje.

Nadziranje ‘zelene granice’

Češka je prva od ovih zemalja odlučila poslati vojnu pomoć Mađarskoj. Ovo pitanje je dotaklo hrvatsku predsjednicu, jer se Mađarska graniči s Hrvatskom. Grabar-Kitarović podržava ovaj način rješavanja problema, jer, kako kaže, tako Mađarska želi sačuvati svoje granice, odnosno nadzirati takozvane zelene granice, dok bi ostale granične prelaze ostavila otvorene za prelazak ljudi.

“Poanta nije u zatvaranju mađarske granice, one neće biti zatvorene, nego samo ‘zelena granica’, odnosno ilegalni granični prijelazi”, istakla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska bi trebala kontrolirati svoje granice i učiniti isto što i Mađarska”, navela je hrvatska predsjednica i dodala: “Zato nemojmo ovo gledati kao neprijateljski akt prema Hrvatskoj, ili bilo kome, već čisto na štićenje šengenskih granica i primjenu šengenskih principa koje Hrvatska ne primjenjuje.”

Izvor: Al Jazeera