Viši Al-Kaidin zvaničnik osuđen na smrt

Zahrani je tokom suđenja nastavio prkositi vlastima (Screenshot / YouTube)

Sud u Saudijskoj Arabiji na smrt je osudio “šefa strategije”, odgovornog za val nasilja Al-Kaide, koji je izbio u tom kraljevstvu 2003. godine.

Faris al-Zahrani je u pritvoru od hapšenja 2004. godine.

Zvanična novinska agencija Saudijske Arabije nije objavila ni datum hapšenja ni njegovo ime, ali je saopćila da prilikom hapšenja nije pokazao žaljenje.

Suđenje, u kojem je 16 saoptuženika osuđeno na zatvorske kazne do 20 godina, posljednje je u seriji gonjenja koja su počela u julu 2011. godine zbog navodnih djela počinjenih za vrijeme vrhunca Al-Kaidinog nasilja između 2003. i 2006. godine.

Nastavak propagande

Tokom suđenja optuženi je nastavio prkositi vlastima te opravdavati ubistvo sigurnosnog zvaničnika, rekavši da je postupio “iz vjere”.

Pokazao je znake da bi, ukoliko bi bio pušten, nastavio s propagiranjem svojih ideja.

“Uhapšen je u javnom parku u Abhi zbog posjedovanja oružja kojim je planirao ubiti policajca ili bilo kojeg civila koji naiđe”, pisalo je u originalnom izvještaju o hapšenju.

Saoptuženici, čiji datumi hapšenja također nisu objavljeni, osuđeni su za “posjedovanje oružja, sudjelovanje u terorizmu, falsificiranje zvaničnih dokumenata i pomaganje teroristima”.

Izvor: Agencije