Visoka politika za izbornu lokalnu upotrebu

Politizacija svega od trenutnih političkih garnitura stvara još veći animozitet mladih prema politici, tvrdi Darko Kuzmanović (Al Jazeera)

Piše: Vedrana Maglajlija

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini prošla je u sjeni tema visoke politike, te u većini slučajeva predstavljanjem kandidata koji nisu dali rezultate u lokalnoj zajednici, zbog čega se može očekivati manja izlaznost građana, tvrde naši sagovornici.

Rješenja za konkretne probleme lokalnih zajednica ostala su u drugom planu, a uz većinu kandidata na predizbornim skupovima redovno su se pojavljivale i stranačke vođe sa obećanjima koja nemaju veze sa najnižim nivoima vlasti.

“Vidite kandidata za gradonačelnika, pa onda sa njim partijskog vođu, što znači da jednostavno lokalni izbori ne počivaju na osnovnim problemima građana koji tu žive, o tome se onako usput govori. Više se posvećuje pažnja tome da partija bolje prođe, nego da se pronađe odgovarajući kandidat”, mišljenja je Ivan Šijaković, profesor sociologije iz Banje Luke.

Stoga je bilo slučajeva da stranke postavljaju kandidate koje za lokalnu zajednicu uopšte nisu značajni i nisu ostvarili rezultate.

“Nisu, tako da kažem, od ugleda, i kada partija ne bi stajala iza njih ti kandidati nikada ne bi prošli. Slušao sam mnoge ljude koji se bune zbog toga što je stranka postavila nekog čoveka koji nije baš solidan i nema iza sebe rezultate, karijeru, ali on je partijski čovek”, dodaje.

Kada su se predstavljali, kandidati su to radili kao da se u najmanju ruku kandiduju za državni parlament, smatra Adis Arapović iz Centara civilnih inicijativa.

“Obećanja koje su davali nemaju nikave veze sa nadležnostima lokalne samouprave, djelimično zato što to ne znaju, jer je veliki diletantizam među ponudom, a s druge strane zato što dio njih vrlo dobro zna manipulisati neznanjem ljudi i zna da bolje prolaze apstrakcije, krupna obećanja, čak i nemoguća obećanja, nego što će proći konkretan program za pravljenje dječijeg parka, vrtića, škola i slično.”

‘Prljava’ kampanja

Kako dodaje, kada se analiziraju mediji u proteklih mjesec dana, može se vidjeti da je manje od deset posto sadržaja bilo usmjereno na predstavljanje kandidata i programa koji su striktno vezani za lokalne izbore.

S druge strane, novinar iz Mostara Milan Šutalo smatra da fokus samih medija nije bila predizborna kampanja, nego napetosti i priča o referendumu u RS-u.

“Činjenica je da smo imali klasičnu predizbornu kampanju, s tim da ona nije bila u medijskom fokusu. Međutim, uočio sam da su na tim skupovima nositelji lista za općinska vijeća, kandidati za načelnike, kandidati za općinska vijeća govorili o lokalnim temama, a viši dužnosnici, čelnici stranaka o nekim globalnim temama.”

Iako se na predizbornim skupovima govorilo o lokalnim temama, za njih nisu bila ponuđena konkretna rješenja, kazao je Dario Jovanović, direktor Koalicije Pod lupom koja prati izborni proces, dodavši da je nezaobilazna tema u RS-u bio referendum.

Generalno se, tvrdi, izborna kampanja može ocijeniti “prljavom”, pogotovo u pojedinim općinama.

“Veliki broj političkih subjekata usmjeren je na manipulaciju izbornom voljom birača. Ovo se očituje kroz pritiske na birače, te kupovinu i podjelu različitih poklona biračima na kojima je istaknuto ime i prezime kandidata ili političkog subjekta.”

‘Dvadeset godina ista ponuda’

Za Šijakovića predizborna kampanja je također uveliko bila pomiješana sa pričom o referendumu o danu RS-a, gdje su i njegovi zagovornici i protivnici to koristili za političke bodove na lokalnim izborima, jer partije koje su 20 godina na vlasti, dodaje, nemaju ništa novo da ponude.

“Mislim da je čak bilo i dogovora među pojedinim netrpeljivim liderima iz FBiH i RS, kao što je recimo taj Sefer Halilović, po principu ‘ti kaži nešto radikalno da bih se ja angažovao’. Mislim da je u toj funkciji bilo i Izetbegovićevo pokretanje pitanja oko dana RS-a, zatim organizovanje kontraudara preko referenduma.”

“Dakle, sve je to u funkciji širenja straha da svako svome jatu leti, jer tu je važno da se velike nacionalne teme straha, opstanka i ugroženosti šire, a što vi na lokalnom nivou nemate razvoja, što vam privreda propada, što imate malo zaposlenosti, što nema perspektive to nikoga ne brine, jer su se lideri odavno obezbedili i na ekonomski i na svaki drugi način”, zaključuje.

Za Arapovića predizborna kampanja je također obilježena nebitnim temama za lokalne zajednice, prije svega referendumom u RS-u.

“A na krilima toga i nizom drugih tema visoke politike, do te mjere da se po prvi put nakon 20 godina vrlo učestalo, neodgovorno i bez jasne namjere upotrebljavala riječ sukob, rat, konflikt, disolucija. Mislim da je tu najveća šteta za građane, jer je ovih mjesec dana trebalo biti potrošeno na konkurenciju ideja, rezultata, ponude na političkom trežištu u kojem su građani trebali dobiti potpunu informaciju da bi donijeli ispravnu odluku na izborima.”

Zbog toga, smatraju naši sagovornici, dobar dio glasača u BiH će apstinirati, a oni koji budu glasali uglavnom neće biti vođeni pragmatičnim razlozima ili lokalnim motivima, nego strahom.

Izvor: Al Jazeera