Visoki general: UAE i Izrael su poput ‘braće’

'UAE nije prijetnja Izraelu', kazao je general-major Al-Hashmi (Screenshot / YouTube)

“Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su poput braće”, kazao je visoki general Abu Dhabija.

Tokom intervjua za američku informativnu agenciju Defence & Aerospace Report general-major i pilot Abdullah Al-Hashmi odgovarao je na pitanja o vojnim sposobnostima UAE-a, prenosi Middle East Monitor.

Al-Hashmi je rekao da Sjedinjene Američke Države ne trebaju brinuti zbog naoružavanja UAE-a, jer Emirati ne žele biti samo saveznik već “strateški saveznik” SAD-a.

Odnosi između dvije zemlje “dobitna su situacija za obje strane jer kad gradite sposobnosti UAE-a, gradite i američke sposobnosti”, pojasnio je on.

‘Stariji brat’

Kasnije u intervjuu Al-Hashmi je upitan jesu li rastuće vojne sposobnosti UAE-a prijetnja Izraelu na bilo koji način.

General-major implicirao je da su dvije zemlje poput braće i da je SAD poput “starijeg brata” koji može nadgledati i posredovati povodom bilo kakvih razlika koje dvije zemlje mogu imati.

“Ako postoji rješenje između Izraela i Arapa, ili Palestine, do njega će se doći za stolom jer ne mislim da smo prijetnja Izraelu niti da je Izrael prijetnja UAE-u”, rekao je on.

On je pojasnio: “Jer mi shvatamo da, kao što smo mi saveznici SAD-a, tako je Izrael saveznik SAD-a i mi imamo nešto poput velikog brata.”

Izvor: Agencije