Visoki rumunski političar pod istragom za pranje novca u Brazilu

U Rumuniji se protiv Dragnee vodi postupak zbog moguće zloupotrebe položaja (EPA)

Predsednik vladajuće Socijaldemokratske partije i predsednik donjeg doma rumunskog parlamenta Liviju Dragnea nalazi se pod istragom zbog sumnje da je prao novac u Brazilu, saopštio je brazilski tužilac Karlos Vagner Barboza Gimaraeš.

Istrazivački portal Rise Project navodi da je Gimaraeš rekao da brazilske vlasti istražuju da li su Dragnea i drugi osumnjičeni koristili nelegalna sredstva prilikom kupovine kuća na brazilskim plažama putem posrednika.

Upitan o tim navodima, Dragnea je rekao da su neistiniti, prenosi Rojters.

Protiv Dragnee istraga i u Rumuniji

“Pričali smo o ovome 2017. godine. Oni (Rise Project) ponovo su podgrejali supu, ali je ja neću jesti”, rekao je Dragnea, za koga Rojters navodi da ne može da se kandiduje za premijera Rumunije zbog uslovne kazne zatvora, koja mu je izrečena nakon istrage o krađi glasova.

Protiv Dragnee se u Rumuniji trenutno vodi postupak o mogućoj zloupotrebi službenog položaja i formiranju kriminalne grupe radi krađe novca iz državnih projekata, od kojih je neke finansirala Evropska unija.

Dragnea je demantovao krivicu, uključujući i slučaj krađe glasova, rekavši da je presuda politički motivisana.

Kako navodi Rojters, pozivajući se na Transparensi Internešnal, Rumunija je jedna od najkorumpiranijih država članica EU-a.

Izvor: Agencije