Visoki sjevernokorejski zvaničnik doputovao u SAD na razgovore s Pompeom

Donald Trump je nekoliko puta govorio o drugom samitu s Kim Jong-unom i razmijenio s njim nekoliko pisama (AP)

Visoki sjevernokorejski zvaničnik doputovao je u četvrtak navečer u Washington, gdje će s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom razgovarati o eventualnom susretu na vrhu između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje, nakon čega će se možda sresti s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.

Kim Yong-chol, koji je u Washington doputovao iz Pekinga, desna je ruka sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i Pompeov glavni sagovornik u pregovorima o denuklearizaciji koji su u toku.

Njegov program boravka u SAD-u još nije objavljen, ali se od neimenovanog američkog izvora doznaje da se u petak treba sastati s Pompeom, a možda i s Trumpom.

Kako navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap, sjevernokorejski čelnik, kojeg na putovanju prate dva sjevernokorejska predstavnika, najvjerovatnije nosi Kimovo pismo za američkog predsjednika.

Vijetnam i Tajland mogući domaćini

Posljednji susret američkog državnog sekretara i sjevernokorejskog pregovarača, planiran početkom novembra 2018. godine u New Yorku, Sjeverna Koreja je otkazala u posljednji momenat.

Ova nova posjeta dolazi u trenutku kada se Tajland i Vijetnam spominju kao mogući domaćini novog samita Trumpa i Kima, iako u pregovorima o uklanjanju nuklearnog oružja sa Korejskog poluotoka nema pomaka.

Dolazak korejskog zvaničnika dešava se isti dan kada je Trump otkrio novu američku strategiju raketne odbrane, u kojoj se navodi Pjongjang kao “izuzetna prijetnja”, koja još traje – sedam mjeseci nakon što je američki predsjednik proglasio da je prijetnja elminirana, poslije prvog samita s Kimom u Singapuru.

Trump je nekoliko puta govorio o drugom samitu s Kimom ranije ove godine i razmijenio je nekoliko pisama s liderom Sjeverne Koreje.

Od prvog samita nekoliko privatnih analitičara objavilo je izvještaje o tome da Pjongjang nastavlja razvoj nuklearne i raketne tehnologije.

Nova američka strategija

U objavljenom “Pregledu raketne odbrane”, kako je zvaničan naziv dokumenta, opsežno se ispituju napori usmjereni u zaštitu SAD-a od raketnih prijetnji.

U strategiji su, pored Sjeverne Koreje, kao zemlje koje izazivaju zabrinutost zbog naprednih kapaciteta izdvojeni još Iran, Rusija i Kina.

Prilikom predstavljanja izvještaja, Patric Shanahan, vršitelj dužnosti ministra odbrane, naveo je da rakete Sjeverne Koreje ostaju “značajna briga”.

Trump je samo usputno spomenuo Sjevernu Koreju na istom događaju, rekavši da su pregovori koje je poduzeo trebali biti organizirani godinama ranije.

Kontakti između dvije strane ponovo su pokrenuti nakon novogodišnjeg govora sjevernokorejskog lidera, u kojem je rekao da je voljan sastati se s Trumpom “bilo kada”, izjavio je prošle sedmice ambasador Južne Koreje u SAD-u Cho Yoon-je.

Pence priznao nedostatak progresa

Razgovori su stali zbog odbijanja Pjongjanga da pruži detaljan pregled nuklearnih i raketnih postrojenja koje bi posjetili inspektori.

Sjeverna Koreja je tražila da SAD ukine oštre sankcije i pruži sigurnosne garancije prije nego što ova zemlja poduzme bilo kakve korake u vezi s nuklearnim programom.

Na konferenciji američkih diplomata u State Departmentu u srijedu, američki potpredsjednik Mike Pence priznao je nedostatak progresa.

Nazvao je dijalog Trumpa i Kima “obećavajućim”, ali je istakao da će “još sačekati konkretne korake Sjeverne Koreje da stavi svoje nuklearno oružje van funkcije, koje je prijetnja našim ljudima i našim saveznicima u regiji”.

Izvor: Al Jazeera i agencije