Vitovlje, selo bez kapi vode

U selu Vitovlje na planini Vlašić 25 povratničkih domaćinstava nema vodu. Riječ je o srpskim i bošnjačkim porodicama. Organizirali su i blokadu puta Banja Luka – Sarajevo preko Vlašića, kako bi ukazali na problem.

Višegodišnji nedostatak vode na Vlašićkom platou otežao je ionako težak život stanovništvu koje živi od poljoprivrede i danas razmišlja da zauvijek napusti svoje domove, kaže reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Joka Marić po vodu za piće i kuhanje ide na izvor udaljen tri kilometra od kuće. I tako već četiri godine.

Ranije je vode bilo svaka tri dana, priča njen suprug Simo. Međutim, posljednjih mjesec dana nema ni kapi. Marići i komšije sakupljaju kišnicu.

„Kad nema kiše, onda moramo ići na rijeku, pa kantama u burad. Iz buradi onda pumpom prelijevamo u bačve u magazi. Ovdje je najveći problem što je većinom stanovništvo preko 60 godina. Starci, iznemogli, nepokretni, da nemaju čim dovući. Vuče se u kolicima. Ko ima auto, autom. Ja traktorom”, kaže Simo Marić.

Alternativa – izvor i kišnica

Vodovod napravljen prije 10 godina, uz pomoć stranih donatora, ne funkcionira. Zemljište na kojem je rezervoar, u međuvremenu je privatizirano.

U opštini Travnik pojašnjavaju da su uložili velika sredstva kako bi se osiguralo napajanje sa drugog izvorišta. Deminiranje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa znatno je usporilo posao. Za preostalih 450 metara cjevovoda potrebno je još 7.500 hiljada eura.

„To sad zavisi od sredstava Ministarstva vodoprivrede i šumarstva Kantona, koj je obezbjedio sredstva, ovih 15. 000 KM, na insistiranje općine i provodi tender“, kaže Admir Hadžiemrić, načelnik općine Travnik.

On smatra da bi radovi mogli biti završeni za 15 dana, ako mještani, kroz čije njive bi cijevi trebale proći, ne budu pravili probleme.

Mnogi mještani su bili spremni ponovo da napuste svoje domove, 13 godina od povratka iz ratnog izbjeglištva. Kažu da bez vode više ne mogu.

„Garantujem od ovo nas – 25 kuća, da bi 15 kuća sutra prodalo, kad bi imali kome da prodaju. Daju se u bescijenje kuće i sve. Ja sam prvi, na čelu. Prvi sam bio za povratak, a prvi bi bio i za vratiti se, ako se nastavi ovako i dalje prema nama”, govori Simo Marić.

Dok posljednjih 450 metara cjevovoda ne bude završeno, 25 domaćinstava vodom će se snabdijevati sa izvora ili zahvaljujući kišnici. 

Izvor: Al Jazeera