Vjernici dočekali Papu uz zvuke sambe

Stotine hiljada katolika pozdravilo je papu Franju na plaži Copacabana u Rio de Janeiru, gdje su ga dočekali zvuci sambe.

Okupljeni su mahali zastavama i uzvikivali papino ime dok se on u papamobilu vozio duž obale.

Papa je potom stigao do velike pozornice postavljene na plaži, gdje su ga dočekali zvuci sambe i razigrani vjernici i odakle će se obratiti mladim katolicima koji su se okupili na plaži na Svjetski dan mladih, prenijela je agencija AFP.

Nekoliko sati ranije papa je posjetio jednu od favela u Riju, u kojoj su u prošlosti izbijali žestoki neredi, zbog čega je među lokalnim stanovništvom taj kraj poznat kao “Pojas Gaze”, navodi Tanjug.

Širenje sekularizma

Uprkos velikom osiguranju i obilnoj kiši, papa je izašao bez kišobrana u masu koja ga je dočekala, grleći se i ljubeći sa žiteljima tog sirotinjskog naselja, prije nego što se uputio u jednu crkvu zajednice Varginha, gdje je osvještao novi oltar.

Papa, koji je rodom iz Argentine, u ponedjeljak je doputovao u sedmodnevnu posjetu Brazilu povodom Svjetskog dana mladih, što je njegovo prvo prekomorsko putovanje otkad je postao poglavar katoličke crkve.

Papa Franjo stigao je u rodnu Južnu Ameriku u teškom trenutku za katoličku crkvu na ovom kontinentu – zbog širenja sekularizma i zbog toga što joj rivalske crkve sve više preotimaju vjernike.

Prema jednoj skorašnjoj anketi, samo 57 posto Brazilaca, starosti od 16 godina i više, sebe smatra katolicima, što je najniži ikad zabilježen procent.

Izvor: Agencije