Vjetar čupao stabla u BiH, u Sloveniji snijeg

Snažno nevrijeme, praćeno vjetrom i kišom, zahvatilo je i Sarajevo (Al Jazeera)

Snažno nevrijeme ponovno je pogodilo dijelove Bosne i Hercegovine, ali i susjednih država, pa je u nekim krajevima snažan vjetar rušio stabla, na području sjeverozapadne Hrvatske palo je i 50 litara kiše po četvornom metru, a u Sloveniji je pao snijeg.

Zbog potencijalno opasnih vremenskih prilika za područje BiH te dijelove Hrvatske uključen je žuti, a za Srbiju i dio Mađarske narančasti meteoalarm, tako da se tijekom dana očekuje grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakom kišom i pljuskovima te tučom, potvrdili su meteorolozi.


Nevrijeme u Sarajevu [Al Jazeera]

„Usledio je prodor hladnog fronta sa severozapada Balkana, pa je već jutros u Banja Luci duvao vrlo jak vetar i pljusak. Situacija se stabilizuje, a front se premešta prema unutrašnjosti Balkana. Jedina dobra stvar je što to brzo prolazi, a situacija se nakon nevremena smiruje“, potvrdila je Milica Đorđević, dežurna meteorologinja u Republičkom hidrometerološkom zavodu u Banjoj Luci.

Lokalni mediji javili su kako je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i grmljavinom napravilo velike probleme u Banjoj Luci, pri čemu su negdje srušena stabla te je na pojedinim objektima pričinjena materijalna šteta.

Smirivanje situacije

„Do kraja dana vreme će se stabilizovati, a nepogode će bukvalno ‘protutnjati’, do kraja dana proći prema Srbiji i dalje, prema jugoistoku Balkana. Očekuju se grmljavina, pljuskovi, jak vetar, a ponegde će, na jugu i istoku, biti i grada. Od sutra očekujemo prolepšanje vremena, ali neće biti preterano toplo“, najavljuje Đorđević, uz dodatak kako će u nastavku tjedna biti sunčano i toplije.

Poručila je građanima i to da prate obavijesti meteoalarma jer je „vrlo jednostavan i konkretan“, a izdaje se za dva dana, te građanima i javnosti u određenim regijama daje konkretne upute kakvo vrijeme mogu očekivati.

Nevrijeme je pogodilo i Hrvatsku, a iz Državnog hidrometerološkog zavoda u Zagrebu su potvrdili da su najviše pogođeni bili sjeverni Jadran, sjeverozapadna Hrvatska i Dalmacija.

„Jaka grmljavina i puno kiše na nekim su mjestima donijeli i više od 50 milimetara padalina po četvornom metru u svega nekoliko sati. Nevrijeme još nije prošlo, ali se očekuje popravljanje i smirivanje situacije te razvedravanje do kraja dana“, rekao je Tomislav Kozarić, dežurni prognostičar u DHMZ-u.

U Sloveniji pao snijeg

Snažno nevrijeme s kišom sinoć i jutros pogodilo je i Sloveniju, jak vjetar je čupao krovove i rušio drveće, a štetu su napravili i gromovi, prenose slovenski mediji.

Najviše problema s vjetrom i oborinama bilo je u središnjoj, južnoj i zapadnoj Sloveniji, a meteorolozi upozoravaju na mogućnost poplava zbog velike količine oborina koje su pale proteklih sati.

Tijekom noći u Kredarici, mjestu koje se nalazi nedaleko od Triglava, na 2.514 metara nadmorske visine, palo je 10 centimetara novog snijega. Snijeg na tom području krajem lipnja nije ništa neuobičajeno, što pokazuje i podatak da ga sada ima čak metar, prenose slovenski mediji.

Vjetar u Pirotu

U olujnom nevremenu koje je večeras pogodilo srbijanski grad Pirot, vjetar je iščupao nekoliko stabala, a „otpuhao“ je i malo dječje igralište u naselju Rogoz.

Predsjednik mjesne zajednice Nova Mala Dalibor Pančić kazao je za agenciju Tanjug da je u naselju Rogoz jak vjetar sa velikog broja kuća skidao crjepove.

„Skoro svaka druga kuća ima neki vid štete, a uglavnom su to krovovi. Vetar je prevrnuo i dečje igralište koje smo postavili pre dve godine“, kazao je Pančić.

Izvor: Al Jazeera i agencije