Vjetar lomio stabla po Sarajevu i Zenici

Tokom nevremena pričinjena je velika materijalna šteta, no ljudskih žrtava nije bilo (Fena)

Snažan vjetar rušio se stabla po Sarajevu, Zenici i okolici tih gradova, neki letovi iz glavnog grada Bosne i Hercegovine su otkazani, a srušena skela na zgradi Predsjedništva BiH pričinila je znatnu materijalnu štetu na parkiranim automobilima.

Ekipe komunalnog poduzeća Park intervenirale su na nekoliko lokacija u Sarajevu i u banjskim parkovima na Ilidži zbog stabala koja su pala prometnice, pješačke staze ili parkirališta zbog jakog vjetra.

U dijelovima Sarajeva bio je obustavljen i promet zbog srušenog drveća, potvrdila je za Fenu stručna suradnica za informiranje u poduzeću Park, Aldijana Hamza.

Uglavnom je zabilježena veća materijalna šteta i nema dojava o ozlijeđenim građanima.

Snažan vjetar je i na području Zenice polomio drveće na više lokaliteta u gradu te napravio veću materijalnu štetu.

Problemi u prometu

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo su potvrdili kako su zbog jakog vjetra neki letovi otkazani, dok su se drugi vratili na destinacije s kojih su poletjeli prema glavnom gradu BiH, javlja Fena.

“Zbog jakog vjetra nijedan avion jutros nije uspio da sleti, s tim da su avioni za Zagreb i Beč jutros odletjeli bez problema. Let ‘Turkish Airlinesa’ je otkazan, ali je za večeras zakazan jedan dodatni. ‘Pegasusov’ avion je odletio za Beograd i za putnike će biti organizovan transfer autobusom”, kazala je glasnogovornica sarajevskog aerodroma Sanja Bagarić-Arnaut.

Zabilježeno je i nekoliko manjih odrona na cesti Zavidovići –  Banovići, prenose bh. mediji.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK) priopćili su da je zbog oborenih stabala na kolovozu u prekidu bio promet na dionici magistralnog ceste M-18, koja povezuje Olovo i Kladanj.

U popodnevnim satima oborena stabla su uklonjena, a promet normaliziran.

Izvor: Agencije