Vlada Afganistana uvodi reforme

Afganistanska vlada pohvalila se dobrim rezultatima reformi. Predstavnici iz 60 država i humanitarnih organizacija sastaju se u Kabulu kako bi procijenili njihov stvarni učinak.

Nastavak je to konferencije iz Tokija 2012., gdje je Afganistanu obećano 16 milijardi dolara pomoći tijekom četiri godine.

Ta zemlja je i dalje vrlo ovisna o međunarodnoj pomoći. Ali Vlada radi na promjeni situacije.

“Strukturalne reforme unijet će promjene u Afganistan, od ekonomije koja je izgrađena od strane pomoći do one koja je izgrađena kroz komercijalne investicije, stvaranje poslova i trgovinu”, rekao je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani.

Protest građana

Ali neće biti lako. Dok je predsjednik govorio, stotine Afganistanaca prosvjedovale su protiv izdavanja elektronskih osobnih iskaznica. Između ostalog, one bi trebale pojednostaviti prikupljanje poreza i eliminirati izborne prevare. 

Prosvjednici kažu da žele da nacionalnost i religija budu specificirani na osobnim iskaznicama. Politička prepreka je odgodila distribuciju.

“Afganistan mora izvršiti reformu sustava, unaprijediti upravljanje, sigurnost, omogućiti ekonomiju koja odgovara ljudima, kao i unaprijediti uslužni sektor”, kaže savjetnik Omar Samad. 

Nezaposlenost ostaje kronični problem, za koji Vlada tvrdi da je jedan od najvećih izazova. Oni rade na iskorjenjivanju korupcije i u Vladi i u drugim aspektima svakodnevnog života

Sigurnosna situacija dodatno opterećuje ekonomiju. Afganistanske sigurnosne snage bore se protiv talibana koji su se ponovno pojavili diljem države.

“Vlada sebi daje visoke ocjene za napredak u poticanju regionalne ekonomske i sigurnosne suradnje, a ponovila je i svoju posvećenost ljudskim pravima. Međutim, afganistanski dužnosnici kažu da nemaju nikakvih iluzija, svoj izvještaj nazivaju prvim korakom na putu osamostaljivanja i osnaživanja, za koji kažu da će biti dug i izazovan”, izvještava reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse. 

Izvor: Al Jazeera