Vlada će provjeriti potpise za referendum

Stožer je u decembru Saboru predao više od 650.000 potpisa hrvatskih građana, kojima se traži raspisivanje referenduma (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatski sabor zadužio je Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih u sklopu referendumske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, poznate kao “referendum o ćirlici”, a zastupnici su zaključak donijeli jednoglasno.

Stožer je još u prosincu prikupio i Saboru predao blizu 650.000 potpisa hrvatskih građana, kojima se traži raspisivanje referenduma, a na kojem bi birači odlučili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine polovicu umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Da se od Vlade zatraži provjera tih potpisa, Saboru je predložio Odbor za Ustav, kada su predstavnici vladajućih stranaka najavili da će u drugoj fazi referendumske procedure, nakon provjere potpisa, od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja.

Vladajući, ali i dobar dio oporbenih zastupnika, sumnjaju u ustavnost tog pitanja i upozoravaju da bi smanjivanje manjinskih prava bilo suprotno onome što je Hrvatska potpisala u pristupnom ugovoru s Europskom unijom.

Razbijanje dvojezičnih tabli

U međuvremenu su i saborski klubovi podržali prijedlog da se Vladu obveže na provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih u sklopu inicijative za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

Oporba je vladajućima prigovorila što su odugovlačili s donošenjem odluke, a dio zastupnika nezadovoljan je i što Vladi nije propisan rok u kojemu mora provjeriti potpise.

Referendumsko pitanje, prema prijedlogu Stožera, glasi: „Jeste li za to da se članak 12., stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma, kojim se služe pripadnici nacionalne manjine, ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice?“

Nezadovoljstvo zbog uvođenja ravnopravne upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina, konkretno srpske manjine u Vukovaru, počelo je u rujnu prošle godine razbijanjem dvojezičnih i dvopismenih ploča u tom gradu.

Stožer: Vukovar im je na posljednjem mjestu

Ocjenom da vladajućima očito nije bitno što se događa u Vukovaru u kojemu, čini se, ne vide nikakve probleme, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić komentirao je odluku Hrvatskog sabora koji je zadužio Vladu da provjeri potpise za referendum o dvojezičnosti.

„Nama je bilo potrebno dva tjedna da prikupimo toliki broj potpisa, a njima četiri mjeseca samo da odluče hoće li potpise slati na provjeru ili ne. Rekli su nam kako Sabor nema nikakvog roka za tu proceduru, što znači da mogu raditi kako hoće i opstruirati prijedloge. To je žalosno, ali to je hrvatska svakodnevica“, izjavio je novinarima Josić.

„Ružno je što se saborska rasprava o problemima u Vukovaru stalno gura na posljednje mjesto. Vladajućima očito nije bitno što se događa u Vukovaru niti žele o tome razgovarati jer, izgleda, ovdje ne vide nikakve probleme“, rekao je Josić.

Izvor: Agencije