Oglasi

Vlada: Četiri imena prijedlog Nimitza, a ne Makedonije

Posrednik Ujedinjenih naroda predložio je četiri opcije za novo ime Makedonije, a ne Vlada, saopćilo je zvanično Skoplje.
Za Zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom glasalo je 69 od 120 poslanikaEPA - Ilustracija

Vlada Makedonije saopćila je u utorak navečer da je posrednik Ujedinjenih naroda Matthew Nimitz predložio četiri opcije za ime te države i da to nije predložila Makedonija.

Vlada u Skoplju je saopćila da premijer Zoran Zaev nije rekao da je Makedonija iznijela četiri prijedloga za rešavanje spora oko imena s Grčkom, kako je to ranije prenijela agencija Reuters.

Vlada u saopćenju navodi da je netačna interpretacija Reutersa prema kojoj je Zaev kazao da je "Makedonija iznijela četiri opcije za rješenje" spora oko imena s Grčkom, prenosi agencija MIA.

Put prema EU i NATO-u

Britanska agencija prenijela je ranije da joj je Zaev u Londonu rekao da su "prijedlozi 'Republika Sjeverna Makedonija', 'Republika Gornja Makedonija', 'Republika Vardarska Makedonija' i 'Republika Makedonija (Skoplje)'", javio je Tanjug.

Reuters je ranije javio kako je Zaev potvrdno odgovorio na pitanje da li bi Grčka bila zadovoljna s jednom od ovih opcija.

"Oni imaju neke opcije koje preferiraju i neke koje ne preferiraju toliko [u pogledu imena]", rekao je premijer.

Prema njegovim riječima, ostaje pitanje da li postoji "realna potreba" da se mijenja makedonski Ustav, što je Grčka zatražila prethodnih mjeseci.

Makedonija je regija na sjeveru Grčke i Atina smatra to ime dijelom svoje kulturne baštine.

Početkom februara Zaev je rekao da prihvata geografsku oznaku za ime.

Zbog spora o imenu, Grčka priječi Makedoniji put prema punopravnom članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Protesti u Skoplju

Skoplje računa na rješenje spora kako bi se deblokirali pristupni pregovori za EU.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u utorak navečer u Skoplju kako bi protestirali protiv promjene imena Makedonije, javili su makedonski mediji.

Po listu Večer, na protestu se okupilo preko 10.000 ljudi.

Okupljeni su mahali makedonskim zastavama i nosili natpise "Zaustavite grčki rasizam" i "Stop pregovorima".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.