Vlada Crne Gore povećala porez na plate

Vlada je procijenila da će se na ovaj način dobiti značajna sredstva za uravnoteženje budžeta Crne Gore (www.gov.me)

Vlada Crne Gore usvojila je u četvrtak izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojima je predviđeno povećanje stope oporezivanja plata većih od 400 eura.

Izmjenama zakona, kako je saopćeno nakon sjednice crnogorske Vlade, predlaže se privremeno uvođenje obaveze plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica po stopi od 12 posto, umjesto dosadašnjih devet posto, na bruto zarade iznad 400 eura.

Procijenjeno je da će ova mjera utjecati na povećanje budžetskih prihoda za oko 11 miliona eura i smanjenja rashoda oko pet miliona eura na godišnjem nivou, a primjenjivat će se do kraja tekuće godine, saopćila je Vlada Crne Gore, prenosi Tanjug.

Vlada je obavezala državne agencije i komisije da višak prihoda koju ostvaruju uplaćuju u budžet Crne Gore, zbog smanjenja negativnih efekata ekonomke krize.

Značajna sredstva

Kako se navodi, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da s Centralnom bankom Crne Gore izmijeni protokol kojim će se i ta banka obavezati da višak prihoda transferira u državni budžet.

Na sjednici, kojom je kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović, Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u drumskom saobraćaju, kojim se nastavlja usklađivanje zakonodavstva Crne Gore s evropskim propisima.

Polazeći od principa ravnomjernog raspoređivanja tereta krize na sve slojeve društva, s obzirom na broj regulatornih tijela i visinu njihovih prihoda, Vlada je procijenila da će se na ovaj način dobiti značajna sredstva za uravnoteženje budžeta Crne Gore, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije