Vlada Hrvatske: Nećemo u eurozonu do 2020.

Nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila kako će Hrvatska u narednih pet godina ući u eurozonu, u Vladi ove države su je demantirali.

Naime, Hrvatska treba ispuniti još dva ključna kriterija: da svede deficit ispod tri, a javni dug ispod 60 posto BDP-a.

Vlada predviđa da će sa deficitom to i uspjeti do 2017, ali će te godine javni dug, prema projekcijama, dostići čak 92 posto BDP-a.

Tek tada bit će ga moguće smanjivati.

Ova balkanska država je trenutno u proceduri prekomjernog deficita, jer ima deficit 5,7, a javni dug 85 posto BDP-a. Stoga je rok za uvođenje eura, kažu u Vladi, teško odrediti.

„Vi procijenite otprilike koje je to vrijeme koje nam treba za tako ozbiljan cilj. Ja sam se i neki dan suzdržao od nekakvih procjena, kad budemo sigurni u to onda ćemo reći, evo, to je ciljani datum“, kazao je potpredsjednik Vlade, Branko Grčić.

Pripreme za buduće izazove

Grabar-Kitarović je ranije najavila kako će Hrvatska do 2020. godine uvesti euro kao nacionalnu valutu.

„Vjerujem da ćemo u narednih pet godina uvesti euro. Bitno je za hrvatsku ekonomiju zato što je toliko povezana s ekonomijama Europske unije“, izjavila je ona u intervju za Bloomberg.

Dodala je kako je ključ pripremanja ekonomije za buduće izazove, među kojima je i uvođenje eura, u većoj saradnji između poslodavaca i radnika, i u investitorima koji bi bili voljni uložiti u poslove u unutrašnjosti države, dalje od obale Jadrana gdje dominira turizam.

„Tako se rješavaju strukturni problemi koje imamo u ekonomiji“, dodala je.

Bloomberg piše kako je uvođenje eura jedno od pitanja oko kojeg se razilaze mišljenja hrvatske predsjednice i premijera Zorana Milanovića.

Izvor: Al Jazeera i agencije