Vlada Hrvatske odbacila zahtjev za opoziv

O povjerenju Plenkoviću i vladi kojoj je na čelu trebalo bi se u petak raspravljati i u Hrvatskom saboru (Reuters)

Vlada Hrvatske na sjednici u četvrtak odbacila je zahtjev oporbenih zastupnika da joj se izglasa nepovjerenje zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor.

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade kako je to već četvrta inicijativa u ovoj kalendarskoj godini. U opširnom očitovanju, kako kaže, vrlo je jasna poruka da u Vladi odbijaju sve navode prijedloga, prenose hrvatski mediji.

“Ovaj zahtjev koji je uputila oporba čak je i u svom jezičnom pogledu sročen na jedan vrlo specifičan, u ponekim dijelovima i osebujan način, no kada je riječ o konkretnim točkama, najprije smo pojasnili oporbi sve što je Vlada učinila u rješavanju krize koja je nastala poteškoćama u Agrokoru, pojasnili smo naše zakonito djelovanje i, ono što je najvažnije, naše razmjerno djelovanje u ovom slučaju”, rekao je hrvatski premijer, kako prenosi Večernji list.

Dodao je da je Zakon o izvanrednoj upravi spriječio krah Agrokora i gubitak radnih mjesta.

“Odbijamo insinuaciju oporbe o državnoj intervenciji. Očito je da kolege nisu dobro proučile zakon, njegovu logiku i pristup.”

SDP: ‘Raščistiti korupcijsku hobotnicu’

Nakon pokretanja pitanja povjerenja vladi kojoj je na čelu Plenković je više puta poručio da će ta inicijativa završiti neuspjehom, baš kao i ranije oporbene inicijative za smjenu pojedinih ministara.

“Očekujem da se izglasa povjerenje Vladi i da ta još jedna oporbena inicijativa (…) završi kao što su završile i dvije prethodne”, rekao je Plenković, koji računa na parlamentarnu većinu od 78 zastupnika.

Nakon što je Socijaldemokratska partija prošli četvrtak u saborsku proceduru predala prijedlog za opoziv Vlade, čelnik te stranke Davor Bernardić poručio je da je potrebno “raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja ‘Agrokor'”.

Zahtjev je potpisao 31 oporbeni zastupnik. Na saborskoj bi se sjednici, prema najavama, trebao naći ovog petka, dan nakon što o njemu bude raspravljala sama Vlada.

U srijedu, tijekom saborskog aktualnog sata, SDP-ovi zastupnici žestoko su se obrušili na premijera Plenkovića zbog Agrokora, a Bernardić je poručio da “priču iz ‘90-ih, koju su započeli ortaci, sad dovršavaju novi ortaci”.

Plenković je, pak, ustvrdio da je njegova Vlada odgovorna i brine o općim ciljevima, “za razliku od onih koji politikantski pristupaju toj temi”.

Za opoziv treba 76 glasova

“Vi ste ponovili kako je Vlada donijela zakon za Ivicu Todorića. Imam logičkih problema shvatiti što time želite reći s obzirom na sve ovo što se zbiva… To što ste u međuvremenu postali glasnogovornik g. Todorića, koji silno promovira sve njegove teze i koristi u javnom diskursu vrlo teške riječi poput veleizdaje, to, kolega Bernardiću, puno više govori o Vama i Vašoj stranci”, uzvratio je Plenković predsjedniku SDP-a.

Uz oporbene stranke, SDP očekuje podršku zastupnika nacionalnih manjina koji čine vladajuću većinu.

Za opoziv Vlade potrebni su glasovi 76 zastupnika, odnosno većine u Hrvatskom saboru.

Premijer Plenković preuzeo je u srijedu kasno navečer na sebe odgovornost za propust puštanja u javnu raspravu nedorađenog nacrta prijedloga obiteljskog zakona, koji je u međuvremenu povučen, istaknuvši da ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić uživa njegovo povjerenje u stručnom i ljudskom pogledu.

“Osobno preuzimam odgovornost za ovaj propust”, kazao je Plenković u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o povjerenju ministrici Murganić zbog sporne definicije obitelji u zakonskom prijedlogu koji je pokrenuo Klub zastupnika GLAS / HSU, a koji su podržala 33 oporbena zastupnika, među kojima i zastupnici SDP-a i IDS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije