Vlada Hrvatske raspisala lokalne izbore za 21. maj

Hrvatska, Vlada, Andrej Plenković, Martina Dalić, Davor Ivo Stier
Odluka o raspisivanju lokalnih izbora stupa na snagu 20. aprila (Pixsell)

Vlada Hrvatske na sjednici u četvrtak donijela je odluku o raspisivanju lokalnih izbora za 21. svibnja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade rekao je da će predizborna kampanja za većinu jedinicica lokalne i regionalne samouprave početi 7. svibnja.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu 20. travnja, nakon čega počinju teći svi rokovi za provedbu izbora, prenosi Hina. 

Izbori se raspisuju za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Prestanak mandata i povjerenicima

Stupanjem na snagu odluke o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela.

Time prestaje i mandat povjerenicima Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkih tijela koji su imenovani u 14 jedinica lokalne samouprave – u gradovima Daruvaru, Dubrovniku, Sinju, Splitu, Varaždinu i Varaždinskim Toplicama te općinama Ferdinandovac, Kolan, Lanišće, Milna, Sikirevci, Štitar, Velika Kopanica i Višnjan-Visignano.

Redoviti lokalni izbori u Hrvatskoj održavaju se treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine, a posljednji su održani 19. svibnja 2013. godine.

Izvor: Agencije