Vlada Irske u krizi pred samit EU-a

Kriza je na pomolu nekoliko sedmica uoči samita Evropske unije (EPA)

Irska republikanska opozicijska stranka Fianna Fáil, od čijih glasova zavisi premijer Leo Varadkar u usvajanju zakona, najavila je glasanje o nepovjerenju potpredsjednici vlade Frances Fitzgerald, što bi dovelo do raskida sporazuma o saradnji i vjerovatno do novih izbora.

Kriza je na pomolu nekoliko sedmica uoči samita Evropske unije, na kojem Vlada Irske ima pravo veta kad je riječ o tome napreduju li pregovori Britanije o izlasku iz Unije, jer zapravo ona određuje hoće li zabrinutost EU-a povodom budućnosti irske granice biti otklonjena, navodi Reuters.

Opozicijska stranka Fianna Fáil saopćila je da će predložiti glasanje o nepovjerenju Fitzgeraldovoj, a zbog načina na koji je ona postupila u vezi s pravnim slučajem u koji je umiješan jedan policijski uzbunjivač.

Sporazum glatko funkcionisao

To bi moglo dovesti do raskida trogodišnjeg sporazuma o povjerenju, koji je Varadkarovoj stranci Fine Gael omogućio da formira manjinsku vladu 2016. godine s devet nezavisnih članova Parlamenta.

Raskid tog sporazuma, koji je prilično glatko funkcionisao sve dosad, vjerovatno bi doveo do izbora u decembru ili januaru, ocjenjuje britanska agencija.

Ipak, portparol Fianna Fáila John O'Callahan rekao je da “ima načina i vremena da se to pitanje riješi”, izrazivši uvjerenje da niko ne želi opće izbore.

Međutim, irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je državnoj televiziji nekoliko sati kasnije da Fitzgerald neće podnijeti ostavku i da će Vlada svakako stati na stranu potpredsjednice Vlade.

Podrška Fitzgeraldovoj

“Ovo je opasno u političkom smislu u trenutku kad zemlji nisu potrebni izbori”, rekao je on, vjerovatno misleći na samit EU-a zakazan za decembar, navodi Reuters.

Članovi Parlamenta iz stranke Fine Gael usvojili su na hitnom sastanku jednoglasnu odluku o podršci Frances Fitzgerald.

Potez Fianna Fáila uslijedio je nakon što je Fitzgerald priznala da je bila upoznata s pokušajem diskreditovanja policijskog uzbunjivača u e-mailu koji joj je upućen 2015, ali da tada nije djelovala.

Ovaj slučaj vezan je za uzbunjivača koji je tvrdio da je među policijskim djelatnicima rasprostranjeno loše ponašanje, a tretman vlasti prema njemu doveo je 2014. do ostavki tadašnjeg komesara policije i ministra pravde.

Izvor: Agencije