Vlada Kosova podržala sud za ratne zločine

Vlada Kosova podržala je formiranje specijalnog suda za ratne zločine, koji bi se bavio optužbama iz izvještaja Vijeća Evrope iz 2010. godine, prema kojima je grupa pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova počinila ratne zločine i trgovala ljudskim organima tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Donošenje konačne odluke o osnivanju specijalnog suda očekuje se ove sedmice u Skupštini Kosova.

Osim Pokreta Samoopredeljenje, većina političkih partija na Kosovu najavila je da će podržati osnivanje specijalnog suda, kako bi se izbjeglo da, umjesto kosovskih institucija, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donese odluku o osnivanju suda.

Cilj ovog nacrta zakona je ratifikacija međunarodnog sporazuma koji je postignut na osnovu razmjene pisma između Kosova i Evropske unije o misiji za vladavinu prava na Kosovu.

‘Jedna od najtežih odluka’

Ovaj zakon će ratificirati međunarodni sporazum u cijelosti, ali bez ograničavanja na produžetak mandata Eulexa, u predviđenim oblastima do 15. juna 2016. godine.

Novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj, koji se javio iz Prištine, navodi kako će odluka o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine biti “jedna od najtežih odluka koju će doneti poslanici Skupštine Kosova”.

“Za osnivanje suda potrebno je 80 od 120 glasova poslanika u Skupštini. Premijer Hashim Thaci je nekoliko puta izjavio kako je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, koje su navodno počinili pripadnici bivše OVK-a, uvreda i nepravda za Kosovo“, kaže Ahmetaj.

Podsjeća kako specijalni istražni tim, kojeg predvodi tužitelj Clint Williamson, već nekoliko godina vodi istragu na osnovu navoda iz izvještaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima i navodima o počinjenim ratnim zločinima.

Drenička grupa

“Najavljeno je u narednim mesecima okončanje istrage, a u zavisnosti od ishoda, Specijalni istražni tim će odlučiti o podizanju optužnice. Premijer Thaci, koji je u Izveštaju Saveta Evrope opisan kao vođa Dreničke grupe OVK-a, osumnjičene za ratne zločine, najavio je da ce podržati osnivanje ovog suda. Zadnju reč oko osnivanja ovog suda imaće sutra [srijeda] poslanici Skupštine Kosova.”

Mandat i nezavisnost Specijalne istražne radne grupe, u okviru Eulexa bit će garantiran ovim sporazumom.

Zakonom će se garantirati imunitet uposlenicima EULEX-a i Ureda EU-a na Kosovu, na osnovu Zakona o statusu i imunitetu i privilegijama na Kosovu.

Thaci je pozvao poslanike u Skupštini da glasaju i za formiranje oružanih snaga Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije