Vlada Kosova traži istragu protiv Del Ponte

Del Ponte je priznala da optužba protiv Haradinaja nije bila podržana dokazima koji bi mogli dovesti do okrivljujuće presude (Reuters)

Vlada Kosova zatražila je nezavisnu istragu protiv bivše glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte.

U saopćenju izdatom u kasnim večernjim satima u nedjelju navodi se da su već nekoliko puta do sada dokazivali punu saradnju s Tribunalom koji je, kako smatraju, bivša glavna tužiteljica zloupotrijebila.

Del Ponte je javno priznala da optužba protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja nije bila podržana dokazima koji bi mogli dovesti do okrivljujuće presude.

Vlada Kosova sada traži od nadležnih međunarodnih institucija pokretanje istrage, zbog zloupotrebe položaja bivše glavne tužiteljice u slučaju Haradinaj, Ljimaj i ostalim slučajevima iz 2003.

Oslobađajuća presuda

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) krajem novembra izrekao je oslobađajuću presudu Haradinaju i još dvojici zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), nakon suđenja koje je ponovljeno zbog sumnji da je tokom prvog suđenja došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.

Haradinaj i njegovi saradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj bili su optuženi kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tokom 1998. godine nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK-a ili onima za koje su mislili da su im protivnici.

Haradinaj i saradnici su se odmah potom vratili u Prištinu, a Haradinaj je najavio povratak u visoku politiku.

Vlada Kosova je zatražila istragu i o, kako navode, “naučno-fantastičnim izmišljotinama” vezanim za optužbe Dicka Martyja.

Izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty u decembru 2010. naveo je da su čelni ljudi OVK-a 1999. godine organizirali otmice kosovskih Srba kojima su u Albaniji vađeni organi, te dalje preprodavani širom Evrope.

Kako se navodi u izvještaju, pripadnici međunarodnih snaga znali su za ovaj problem na Kosovu, ali ništa nisu učinili da to spriječe.

Izvori: Al Jazeera i agencije