Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o vojsci

Vlada Kosova usvojila je u četvrtak nacrt zakona o transformaciji Kosovskih bezbedonosnih snaga – KBS u vojsku Kosova i prosledila ga Skupštini Kosova na usvajanje, javlja agencija Anadolija.

Na sednici Vlade u Prištini je prvi čovjek KBS-a Rrustem Berisha predstavio tri osnovna nacrta zakona vezana za transformaciju KBS-a u vojsku, i to nacrte zakona o KBS-u, o službi u KBS-u i o budućem ministarstvu odbrane.

Kako za sada poslanici Srpske liste ne žele da glasaju za ustavne promene neophodne za formiranje vojske Kosova, Berisha je naglasio da će se ustavne promene desiti kada se budu stvorili uslovi za to.

Premijer Ramush Haradinaj je na konferenciji za novinare nakon sednice kazao da Vlada Kosova ima nadležnosti da usvoji ovaj zakon, ali je dodao da su nastavljene i konsultacije sa međunarodnom zajednicom, koja je do sada insistirala da se transformacija KBS-a u vojsku obavi kroz ustavne promene.

Thaci: Pogrešan dan za zakon

Haradinaj je kazao da je Kosovo 20 godina čekalo na svoju vojsku i da je sada došlo vreme za to.

On je dodao da sada reč imaju Skupština Kosova i predsednik zemlje, koji potpisuje zakone.

“Mi smo spremni ne samo da primamo bezbednost, nego i da pružamo bezbednost. Idealni moment nikada ne postoji. Kosovo, nakon 20 godina, sprovodi svoje pravo”, rekao je Haradinaj.

Ranije u četvrtak je predsednik Kosova Hashim Thaci kazao da nije upoznat sa planovima Vlade da se usvoji zakon o transformaciji KBS-a u vojsku te ocenio da je pogrešan dan za tako nešto, jer Evropski parlament glasa za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Thaci je rekao novinarima da jednostrano delovanje, bez saglasnosti NATO-a i SAD-a, negativno komplikuje odnose Kosova sa partnerima.

Izvor: Al Jazeera i agencije