Vlada Libije podnijela ostavku

Vlada se preselila u Tobruk da izbjegne borbe (Reuters)

Libijski premijer i njegova vlada podnijeli su ostavku kako bi oslobodili prostor za novi sastav baziran na izborima održanim u junu, piše u izjavi iz kabineta.

Vlada Abdullaha al-Thinnija je izjavila da u skladu sa Ustavom Libije podnosi ostavku kako bi dozvolila novom Predstavničkom domu formiranje nove vlade.

Predstavnički dom je zamijenio Generalni nacionalni kongres u junu, ali se morao preseliti u Tobruk, na istok zemlje, zbog uličnih borbi u Tripoliju.

Sukob milicija

Naoružane frakcije uglavnom iz grada Misrata istjerale su iz glavnog grada rivalnu grupu iz Zintana, te pokušavaju ponovo postaviti prijašnji parlament, GNC.

Islamisti su bili mnogo jači u GNC-u nego što su u novom sazivu, kojim dominiraju liberalni i federalistički političari.

Thinni je postavljen u martu, ali se suočio sa opozicijom i vladom na rubu propasti. Nakon raspada parlamenta u maju Ahmed Maiteeq je postavljen za premijera, ali je kasnije presuđeno da je njegovo postavljanje bilo neustavno.

„Ovo je samo rutinski korak. Nema konflikta između Thinnija i Predstavničkog doma“, rekao je Reutersu neimenovani političar.

Izvor: Agencije