Vlada Mire Cerara neuspješna za 56,1 posto birača

Miro Cerar, Slovenija
Miro Cerar je kao povod za ostavku naveo odluku Vrhovnog suda Slovenije da se referendum mora ponoviti (EPA)

Više od 50 posto slovenskih birača smatra koalicijsku vladu premijera Mire Cerara neuspješnom, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja koje su u ponedjeljak objavili Radio-televizija Slovenija i list Dnevnik.

Cerarovu Vladu uspješnom smatra 38,6 posto Slovenaca, a neuspješnom 56,1 posto, prenosi Hina.

Koalicijska Vlada, koju čine tri stranke, nalazi se u zadnjim mjesecima svog mandata.

Napredak gradonačelnika Kamnika

Parlamentarni izbori predviđeni su za početak lipnja, a kad bi se održali sada relativnu pobjedu odnijeli bi Socijalni demokrati Dejana Židana, treći partner u sadašnjoj koaliciji.

Slabiji uspjeh nego prije četiri godine zabilježile bi Cerarova Stranka modernog centra te Demokratska stranka umirovljenika Karla Erjavca, kao glavna osovina sadašnje Vlade, pokazala je anketa provedena među 700 ljudi.

Prema projekciji iz ankete, u novom sazivu parlamenta, koji broji 90 zastupnika, Židanova stranka dobila bi 20 mandata, Slovenska demokratska stranka Janeza Janše 18, dok bi čak 13 zastupnika bilo s Liste Marjana Šarec, gradonačelnika Kamnika, kojega je lani na predsjedničkim izborima u drugom krugu pobijedio Borut Pahor.

U novom bi sazivu, prema projekciji agencije Ninamedia, sjedilo još i osam zastupnika Erjavčevog DESUS-a i isto toliko članova Ljevice Luke Meseca, pet zastupnika demokršćanske Nove Slovenije Ljudmile Novak i četiri zastupnika Slovenske pučke stranke Marka Zidanšeka.

Dva zastupnika, kao i do sada, u parlament će poslati talijanska manjina sa slovenske obale i mađarska iz Prekmurja.

Pahor najpopularniji političar

U usporedbi s anketom iste agencije provedenom prije mjesec dana, popularnost Cerarove Vlade je u padu, a postotak onih koji je ocjenjuju neuspješnom povećao se sa 54,9 na 56,1 posto.

Na vrhu ljestvice najpopularnijih političara ostaje i dalje predsjednik Borut Pahor, druga je povjerenica Europske unije za promet i bivša ministrica u Cerarovoj Vladi Violeta Bulc.

Na trećem je Marjan Šarec, koji je kandidaturom na predsjedničkim izborima prošle godine znatno povećao svoju medijsku vidljivost i političku prepoznatljivost na nacionalnoj razini.

Izvor: Agencije