Vlada odgovorna za zločine nad Rohinjama

Vlast je ograničila prava muslimana na kretanje, rađanje, sklapanje brakova, seobe i gradnju novih vjerskih objekata (EPA)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava iz jugoistočne Azije Fortify Rights objavila je izvještaj o situaciji u Mijanmaru, u kojem optužuje mijanmarske vlasti da su odgovorne za zločine počinjene nad muslimanskom manjinskom zajednicom Rohinja u toj državi, javlja agencija Anadolija.

U izvještaju se ističe da su brojni zvaničnici Vlade Mijanmara i zvaničnici pokrajinskih uprava igrali ulogu u ugrožavanju prava Rohinja muslimana.

Iz Fortify Rightsa tvrde kako je njihov izvještaj baziran na dokumentima koji dokazuju da vlasti podržavaju zločine, a ponajviše pažnje javnosti privlače tvrdnje o kršenju prava na slobodno kretanje, sklapanje brakova i rađanje djece u državi.

Zvaničnik ove organizacije Matthew Smith naglasio je da su ograničavanja ljudskih prava u Mijanmaru neosporna i da su dobro prikrivana u javnom životu, ali da su, ipak, dokumentirana u posljednjoj deceniji.

Politička nestabilnost

Istaknuvši da su ograničavanja ljudskih prava u ovoj azijskoj državi uzrokovala i političku nestabilnost, Smith je kazao da je neophodno hitno zaustaviti te pogrešne prakse i pozvao međunarodnu zajednicu da oformi nezavisnu komisiju koja će ispitati ovaj slučaj i predložiti mjere borbe protiv njega.

Ukazavši na spornu politiku Mijanmara o dvoje djece muslimanskih porodica i neophodnosti posebnih dozvola za sklapanje braka među muslimanima, Smith je kazao da Vlada Mijanmara vrši sistematsko ugnjetavanje muslimanske manjine po etničkoj, vjerskoj, a posebno spolnoj osnovi.

U izvještaju se, također, navodi obraćanje mijanmarskog ministra unutrašnjih poslova Koa Koa u Parlamentu 2012. godine, kada je kazao da je vlast ograničila prava muslimana na kretanje, rađanje, sklapanje brakova, seobe i gradnju novih vjerskih objekata.

Izvor: Agencije