Vlada raspustila lokalnu vlast u Vukovaru

Milanovićeva Vlada imenovala je povjerenika koji će upravljati Vukovarom do izbora (Željko Lukuni? / Pixsell)

Vlada Republike Hrvatske raspustila je vukovarsko Gradsko vijeće i razriješila gradonačelnika Vukovara Željka Sabu (SDP) i njegove zamjenice te je time, zbog nedonošenja gradskog proračuna, pokrenuta procedura za raspisivanje izbora.

Posebnim rješenjem Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala Damira Grizelja povjerenikom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Vukovara.

“Krajem prošle godine vukovarsko Gradsko vijeće nije donijelo proračun, nego odluku o privremenom financiranju. Kako do 31. ožujka ove godine nije donesen proračun, sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi, raspušta se Gradsko vijeće te razrješuje gradonačelnik i kreće u proceduru za raspisivanje izbora. Nakon objave u Narodnim novinama povjerenik će preuzeti dužnost”, izvijestio je ministar uprave Arsen Bauk.

Stav Milanovića

Predsjednik vladajućeg SDP-a, ujedno i hrvatski premijer, Zoran Milanović poručio je, uoči donošenja te odluke, kako Željko Sabo ne bi smio biti kandidat njegove stranke na predstojećim lokalnim izborima u Vukovaru jer sudski postupci, koji su povedeni protiv njega, neće biti gotovi do izbora.

“Očekujemo da Sabo shvati kako ne bi smio biti kandidat SDP-a”, rekao je Milanović nakon trosatne sjednice Predsjedništva SDP-a, održane sinoć, na kojoj se raspravljalo ne samo o Sabi nego i o slučaju sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.

Oboje su podnijeli ostavke na dužnosti u najvišem stranačkom tijelu te u lokalnim ograncima stranke.

U javnosti se pojavljuju informacije kako će se na tim izborima Sabo kandidirati kao neovisni kandidat, no Milanović je otklonio mogućnost da ga stranka u tom slučaju podupre.

“Ne postoji ta mogućnost, a što će biti u sljedećim danima, to ćete vidjeti”, odgovorio je na pitanje novinara o eventualnoj potpori Sabi kao neovisnom kandidatu za gradonačelnika.

Linićev izvještaj

Kada je riječ o slučaju “Merzel”, Milanović je najavio kako će od ministra financija Slavka Linića zatražiti detaljno izvješće o procjeni vrijednosti nekretnine koju je, prema tvrdnji Državnog odvjetništva, Sisačko-moslavačka županija preplatila.

Protiv županice Lovrić Merzel, koju se tereti za milijunske zlouporabe, nedavno je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, a Sabu USKOK tereti za podmićivanje dvoje vukovarskih vijećnika HDZ-a te pronevjeru novca uplaćenog za ljetovanje vukovarske djece.

“U ovom trenutku znamo vrlo malo. To opterećuje stranku, takvim se stvarima ranije nismo bavili i to nikada nije lijepo. Vidjet ćemo koliko će građani znati cijeniti i razlikovati stranke i pristup problemima. A da problem postoji – postoji. Moramo imati povjerenje u rad organa i tijela progona u Hrvatskoj”, rekao je Milanović.

Naglasio je da se u istrazi koja se vodi protiv Lovrić Merzel, “među puno mogućih kaznenih djela o kojima se govori, jedno ističe” i zbog njega će, kako je najavio, izvješće tražiti od ministra Linića.

Podsjetio je kako je riječ o pet milijuna kuna štete (650.000 eura), odnosno pljačke koja se navodno dogodila u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“To je jako teška inkriminacija. Naročito zato jer se u toj cijeloj priči pojavljuje Porezna uprava – Ispostava Sisak, koja je dala procjenu na vrijednosti nekretnine koju Državno odvjetništvo temeljito osporava. I ja ću naložiti ministru financija da nam podastre na Vladi, i meni osobno, detaljno izvješće o konkretnoj procjeni, o razlozima za tu procjenu, o načinu rada, jer se tu radi o povjerenju u važnu državnu instituciju koja svakodnevno procjenjuje vrijednost nekretnina. To je jako važno za pravni promet i povjerenje građana i moramo biti na čistu, barem mi u Vladi, da je učinjeno sve o zakonu. Ako nije – neće biti dobro”, poručio je.

USKOK tereti Lovrić Merzel da je po znatno većoj cijeni kupila neodgovarajuću nekretninu za potrebe Zavoda za hitnu medicinu.

Milanović: ‘Ne znam što bih na njenom mjestu’

Na upit treba li Lovrić Merzel dati ostavku na mjesto županice jer je, iako neposredno izabrana, ipak izabrana zahvaljujući SDP-u, Milanović odgovara kako je to nešto s čime se „ona mora nositi i sama odlučiti“.

“Samo me nemojte pitati što bih napravio na njenom mjestu, jer to ne znam, i kroz kakvu dramu prolazi. I ne mogu odgovarati na hipotetsko pitanje. To je nešto sa čim se ona u ovom trenutku treba nositi i sama odlučiti. Da, nije jednostavno, nije lako, nema dva ista slučaja. Ona je izabrana kao osoba, a bila je kandidat SDP-a. Što je tu pretegnulo, to je teško reći. U ovom trenutku ona više nije u užem stranačkom vodstvu. Odstupila je sama, što cijenimo, a dalje je na njoj”, rekao je.

Na primjedbu novinara kako svojim neodstupanjem s mjesta županice Lovrić Merzel radi štetu stranci, Milanović ponavlja kako ne može „govoriti na takav način“ i odgovarati na hipotetska pitanja.

“Ne mogu se i ne želim uspoređivati s drugima koji su – drugi svijet”, zaključio je Zoran Milanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije