Vlada RS-a planira uštedu od 60 miliona eura

Vlada Republike Srpske (RS) za 2013. godinu planirala je približno 972 milona eura u entitetskoj kasi. To je blizu 60 miliona eura više u odnosu na ovu godinu.

Ta sredstva neophodna su za isplatu prve rate kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Iz Vlade pojašnjavaju da će taj iznos osigurati mjerama štednje, izvještava iz banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Entitetska Vlada u Banjoj Luci pravi rezove. Prve na udaru su plate radnika u javnoj upravi, policajaca i prosvjetnih radnika. Onima s većim primanjima, poput ministara, bit će umanjene i do 35 posto.

Plata nastavnice matematike Branislave Đurić bit će umanjena 10 posto ukoliko Vladine mjere dobiju podršku. Branislava kaže da je razočarana takvom računicom.

“S obzirom na situaciju u svijetu i kod nas, malo i razumijem, ali opet, naravno da nije svejedno. S obzirom i na opšte stanje i na platu koju trenutno imam… ali, dobro…”, rekla je ona.

Bit će ukinute i neke republičke institucije i preduzeća, poput aviokompanije Sky Srpska. Vlada je, prednacrtom ekonomske politike, predložila da poslove te kompanije preuzme preduzeće Aerodromi RS-a, a uspostavljanje linija preuzela bi Vlada.

Aerodrom kojeg nema

Aerodromima RS-a bilo bi pripojeno i preduzeće Aerodrom Trebinje, iako još nije izgrađen.

“Osim preduzeća Sky Srpska, mjerama Vlade ukidaju se šest agencija, dva zavoda i po jedan operativni tim, sekretarijat i servis. Međutim, većina tih agencija biće pripojene drugim agencijama ili resornim ministarstvima. Iz Vlade pojašnjavaju da to ne znači da neće biti otkaza”, izvještava Smiljanić.

Prema prednacrtu budžeta, rezanjem plata Vlada namjerava uštedjeti 28 miliona eura. Umanjenjem grantova, još 7,5 miliona eura. Ukinute agencije i zavodi  budžetu bi trebali uštedjeti blizu milion eura.

Vlada će na raspolaganju imati otprilike1,8 miliona eura manje, a blizu 1,5 milion eura manje Kabinet predsjednika RS-a.

To su samo neke od planiranih ušteda. Ukupno bi taj iznos trebao biti blizu 60 miliona eura, koliko je neophodno za prvu ratu kredita MMF-a, koja RS-u dospijeva sljedeće godine, pojašnjavaju iz Vlade.

Sindikat ‘ni da čuje’

“Ušli smo u taj novi aranžman kako bi ta sredstva iskoristili za vraćanje rata kredita iz prethodnog aranžmana i kako bi nam taj aranžman omogućio novi grace period i novo vrijeme za stabilizaciju fiskalnih prilika u Bosni i Hercegovini”, izjavio je premijer RS-a Aleksandar Džombić.

Nema promjena kad je riječ o penzijama, invalidninama i ulaganjima u poljoprivredu. Sindikat, međutim, ne želi da čuti za smanjenje plata.

“Reakcija na takve mjere su protesti radnika, neprihvatanje tolike dominacije kapitala, koji diktira i život i smrt, a zauzvrat ne daje onima koji stvaraju taj kapital za privatne džepove – ništa”, kategorična je predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

Pet sindikata ne odustaje od protesta najavljenog  za 30. novembar. Džombić kaže da na to imaju pravo.

Do kraja godine delegacija MMF-a trebalo bi doći u još jednu kontrolu. Džombić  je uvjeren, što se tiče RS-a, da će uslovi biti ispunjeni. Prema njegovim riječima, Narodna skupština RS-a trebalo bi usvojiti budžet i ekonomsku politiku do 4. decembra, kao što je tražila delegacija te svjetske finansijske institucije.

Izvor: Al Jazeera