Vlada RS-a “ulaže” milione u privatne medije

Glas Srpske i Nezavisne novine, mediji u vlasništvu Željka Kopanje, 'pretlpaćeni' su na izdašnu pomoć Vlade RS-a (cin.ba)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Iako je iz budžeta za ovu godinu planirala potrošiti 1,4 miliona konvertabilnih maraka (KM) za rad javnih medija, Vlada Republike Srpske je privatnim medijima u ovom bosanskohercegovačkom entitetu već u prva četiri mjeseca isplatila dodatnih 830.000 KM.

S obzirom na to da je početkom marta odlučila sav planirani novac dodijeliti Novinskoj agenciji RS-a (Srna), Vlada je sredstva za sufinansiranje privatnih medija uzela sa stavke za plaćanje stručnih usluga.

Glas Srpske i Nezavisne novine dobile su 210.000 KM, odnosno 220.000 KM, Alternativna televizija i TV Bel 150.000 KM, odnosno 100.000 KM, a Novi reporter 150.000 KM.

Odluke o dodjeli novca medijima donijete su na sjednicama Vlade od januara do marta ove godine.

Dnevne novine Glas Srpske i Nezavisne novine dobile su 210.000 KM, odnosno 220.000 KM, Alternativna televizija (ATV) i TV Bel iz Banje Luke 150.000 KM, odnosno 100.000 KM, dok je banjalučko preduzeće OG Press NIGD, u čijem vlasništvu se nalazi sedmični magazin Novi reporter, dobilo 150.000 KM.

Svi privatni mediji dobili su novac za pojedinačne projekte, za koje Vlada nikada nije raspisala javni poziv.

Dodik ‘pazi’ prijatelja Kopanju

Glas Srpske i Nezavisne novine, mediji u vlasništvu Željka Kopanje, prijatelja i bliskog saradnika predsjednika RS-a Milorada Dodika, dobili su novac kao podršku projektima “Ekonomska ponuda opština RS-a domaćim i stranim investitorima” i “Učinak, efikasnost i neophodnost postojanja državnih i entitetskih agencija na nivou Bosne i Hercegovine i RS-a”.

ATV i TV Bel novac su dobile za promociju privrednih potencijala RS-a, a OG Press NIGD (Novi reporter) za project koji će se baviti “procesuiranjem zločina nad Srbima u proteklom ratu”, te “smislom postojanja državnog Suda i Tužilaštva”.

Sve subvencije su date za period od 1. januara do 31. marta 2012. godine.

U protekle tri godine Vlada RS-a je dala 14,5 miliona KM medijima u RS-u.

U februaru ove godine Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je pisao o Vladinim davanjima javnog novca privatnim medijima.

Prema dokumetima do kojih je došao CIN, u protekle tri godine Vlada RS-a je dala 14,5 miliona KM medijima u RS-u.

Čak 3,9 miliona KM je pripalo privatnim medijima, a najveći dio tog novca dobili su mediji čiji je vlasnik Kopanja – Nezavisne novine i Glas Srpske – više od dva miliona KM.

Prripreme za izbore

Medijski analitičari su tada za CIN rekli da su sva davanja medijima priprema za izbornu 2012. godinu, pretpostavivši da će se takav trend pomoći medijima nastaviti tokom cijele godine.

Ovakva predviđanja su se potvrdila već u februaru, kada su u Službenom listu RS-a objavljene odluke sa sjednice Vlade RS-a koja je održana 29. i 30. decembra 2011. godine, a potom i odlukama iz ove godine.

Medijski analitičari smatraju da će se trend pomoći medijima nastaviti tokom cijele godine.

Tokom dva posljednja radna dana u 2011. godini Vlada RS-a je odlučila privatnim medijima podijeliti i ostatak od 728.000 KM iz prošlogodišnjeg budžeta.

U projektu medijske podrške privrednim potencijalima RS-a ATV je dobila 150.000 KM, Ekstra NIP Orfej, vlasnik magazina Ekstra, 400.000 KM, a TV Bel 50.000 KM.

Privatna TV OSM sa Pala dobila je 50.000 KM za organiziranje Jahorina film festival, a NPC International 78.000 KM za magazin Zdravo.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera