Vlada SAD-a upozorava o kineskim kompanijama

Američka Vlada upozorena je da ne posluje sa dvije kineske kompanije koje su lideri u telekomunikacijskim tehnologijama.

Kongresni komitet ocijenio je da Vlada Kine može iskoristiti HuaWei ZTE za krađu informacija Vlade i američkih kompanija. Iz Washingtona izvještava Rosiland Jordan.

HuaWei I ZTE prodaju svoju naprednu tehnologiju širom svijeta. Sada se pokušavaju probiti i na tržište SAD-a.

Osjetljiva istraga

“Ali, pojedini članovi američkog Kongresa smatraju da su te dvije kompanije prebliske s kineskom Vladom te sumnjaju da će ukrasti Vladine i korporacijske tajne kroz telekomunikacijske mreže, uključujući i kompjuterske”, izvještava Jordan.

U ponedjeljak su izdali upozorenje, koje objašnjava Dutch Ruppersberger, član Kongresa: “Činjenica da je Kina toliko agresivna je vrlo relevantna i bitna. Ovo je osjetljiva istraga. Savjetujemo našu Vladu da ne posluju s kompaniom HuaWei…. ni ZTE.”

Ovo upozorenje uslijedilo je nakon jednogodišnje istrage poslovnih navika te dvije kineske kompanije, u kojoj su se prvi put kineski biznismeni pojavili pred američkim kongresom.

“Mi nismo, niti ćemo ikad biti zastrašeni od bilo koje vlade, uključujući kinesku, da zloupotrijebimo sigurnost mreža naših klijenata”, odgovara Charles Ding, dopredsjednik HuaWeia.

HuaWei je lider u 4G tehnologiji, koja se koristi u smartfonima i drugim uređajima koji koriste transfer velike količine podataka.

Eksperti cyber sigurnosti smatraju da je sumnja američkih zvaničnika opravdana.

“Kada nešto kupuju od tih kompanija, moraju im dati specifične informacije. Moraju praviti diplomatske kompromise”, smatra ekspertica Jody Westby.

Iz Pekinga osuđuju ovaj izvještaj. Hong Lei, glasnogovornik kineske Vlade, kaže: “Nadamo se da će američki Kongres odbaciti predrasude i poštovati činjenice, kao i beneficije američko kineske trgovine, a ne obratno.”

Žestoki prigovori

Ali, prigovori kongresmena nisu nimalo blagi. Oni tvrde da obje kineske kompanije nisu odgovorile na pitanja o njihovim vezama s Vladom Kine.

Mike Rogers, član Kongresa, kaže: “Naši napori su bili usmjereni ka pružanju mogućnosti ovim kompanijama da daju odgovor na brige američke javnosti i obavještajnih agencija. Ove dvije kineske kompanije nisu ispunile ni jedan od vrlo niskih kriterija.”

Alarm koji prijeti da zategne odnose dvije najjače ekonomije i političke velesile.

Izvor: Al Jazeera