Oglasi

Vlada Srbije dat će garanciju za puštanje Ratka Mladića

Ministrica pravde Srbije kaže da je pokrenut postupak za davanje garancije i zahtjev će se što prije naći na sjednici Vlade.
ratko MladićPorodica i branioci Ratka Mladića zatražili su nedavno garanciju za puštanje na slobodu radi liječenjaEPA - Arhiva

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da će Vlada Srbije uskoro odobriti davanje jamstava Haškom tribunalu za puštanje na privremenu slobodu Ratka Mladića radi liječenja. 

"Poštujući zahtev Mladićevih branilaca i porodice, Ministarstvo pravde je pokrenulo postupak za davanje garancija i već je pribavilo neophodna mišljenja. U što skorijem periodu ovaj zahtev će se naći na sednici Vlade", rekla je Kuburović novinarima u Palati Srbije.

Ona je napomenula da ovo nije prvi put da Vlada Srbije daje jamstva za osobe koje se nalaze u Haškom tribunalu.

"Do sada smo poštovali sve ono što je bilo garantovano i verujem da će i ovog puta biti pozitivno odgovoreno braniocima i porodici Ratka Mladića", napomenula je Kuburović, prenosi Tanjug.

Obitelj i branitelji Ratka Mladića podnijeli su prije desetak dana zahtjev kojim traže od Vlade Srbije da pruži jamstva Tribunalu u Haagu kako bi Mladić bio pušten na slobodu radi liječenja.

Mladiću je u Haagu okončano suđenje i očekuje se izricanje prvostupanjske presude.

Tužilaštvo traži doživotni zatvor

Obrana je više puta zahtijevala njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Rusiji uz jamstva te zemlje, ali su ti prijedlozi odbijeni.

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nakon višegodišnjeg bijega uhićen je u Srbiji i izručen Tribunalu u svibnju 2011. godine.

Suđenje mu je počelo u svibnju 2012., a okončano u prosincu prošle godine.

Prvostupanjska presuda trebala bi mu biti izrečena do studenoga 2017., a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Tužiteljstvo Haškog tribunala zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Mladića.

Izvor: Agencije