Vlada Srbije odobrila milion eura pomoći Srebrenici

Srebrenica
Nekoliko stranaka udružile su se da izaberu zajedničkog ‘probosanskog’ kandidata za načelnika Srebrenice (Ustupljeno Al Jazeeri)

Vlada Srbije će iz budžetskih rezervi obezbijediti milion evra za podršku Srebrenici, objavljeno je u Službenom glasniku te zemlje.

Kako je potvrđeno iz Opštine Srebrenica, do tog granta došlo je nakon nedavnog razgovora načelnika Srebrenice Mladena Grujičića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

Sredstvima je predviđena kupovina prostora za potencijalnog investitora koji namjerava otvoriti fabriku za proizvodnju stolica u Srebrenici.

“Oko 850.000 eura je procijenjena vrijednost objekta i prostora u Potočarima, a oko 150.000 eura će biti uloženo u adaptaciju kako bi zainteresovana firma nakon postupka licitacije ušla u dodjelu istog u zakup. Za otvaranje pogona zainteresovana je firma za proizvodnju stolica iz Srbije koja bi za početak zaposlila 70 radnika, a u narednom periodu oko 300 radnika”, kaže šef kabineta načelnika Srebrenice, Vladan Milovanović.

Pet miliona eura ranije odobreno

Prostor se nalazi u industrijskoj zoni u Potočarima i u vlasništvu je firme “Ideal Design” iz Srebrenice koju je otvorila slovenačka firma “Neo Dom”.

Vlada Srbije je srebreničkom kraju na Investiciono-razvojnoj konferenciji “Srebrenica 2015” donirala pet miliona eura, od čega su dva miliona direktna podrška opštinskom budžetu.

Preostala tri milona eura usmjerila je u kapitalne projekte koji su utrošeni na izgradnju novog modernog dječijeg vrtića, rekonstrukciju glavne saobraćajnice, izgradnju proizvodne hale u Potočarima, kao i druge manje projekte u toj opštini.

Izvor: Al Jazeera