Vlada Srbije uplatila Srebrenici dva miliona eura

Vlada Srbije na sjednici prošle sedmice odobrila budžet od pet miliona eura (Al Jazeera)

Vlada Srbije je Općini Srebrenica uplatila dva miliona eura kao direktnu pomoć budžetu te općine, a 25.000 eura (50 hiljada konvertibilnih maraka) uplatila je Općina Novi Grad Sarajevo, kao podršku infrastrukturnom projektu.

Općina Srebrenica je u saradnji sa partnerima uspješno realizirala Investiciono – razvojnu konferenciju “Srebrenica 2015”, koja se održala 11. i 12. novembra 2015. godine u tom gradu, javlja agencija Anadolija.

Kako je navedeno u saopćenju Općine Srebrenica, na konferenciji su predstavljene mogućnosti investiranja u razvoj različitih oblasti života i rada građana ove općine, resursne potencijale regije kao i određene pogodnosti za potencijalne investitore.

Transparentno trošenje

Na tom skupu su dogovoreni različiti oblici saradnje i investiranja u Srebrenicu, što je ohrabrilo građane i vlasti i dalo im motivaciju da zajedničkim snagama pokušaju Srebrenicu vratiti na put uspješnog privrednog razvoja i prosperiteta.

Iz Općine Srebrenica su poručili kako će sav novac koji bude uložen u Srebrenicu transparentno trošiti i o tome obavještavati javnost.

U narednom periodu Općina Srebrenica će na čelu sa načelnikom Ćamilom Durakovićem oformiti Općinski tim za kreiranje i implementaciju Operativnog plana za utrošak sredstava, o čemu će javnost, mediji i investitori biti naknadno obavješteni.

Vlada Srbije je na sjednici prošle sedmice odobrila budžet od pet miliona eura ili deset miliona konvertibilnih maraka, podsjeća Tanjug.

Preostala tri miliona eura Srbija će dati kroz projekte koji će biti odabrani na osnovu potreba Srebrenice, a bit će formiran tim koji će raditi na realizaciji tih projekata.

Izvor: Agencije