Vlada Srbije usvojila nove zakone o medijima

Zakoni predviđaju povlačenje države iz vlasništva u medijima (Al Jazeera)

Vlada Srbije je po hitnom postupku usvojila tri nova zakona o medijima, navodeći da će novi propisi zaštititi javni interes građana, osigurati medijske slobode i međunarodne standarde.

Usvojeni su zakoni o javnom informiranju i medijima, o elektronskim medijima i o medijskim javnim servisima.

Zakoni predviđaju povlačenje države iz vlasništva u medijima, uključujući i novinsku agenciju TANJUG, čiji je država stopostotni vlasnik. Krajnji rok za završetak privatizacije medija bit će prvi juli 2015.

Zakonom o medijskim javnim servisima predviđeno je ukidanje TV pretplate do 2016. godine. Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine do tada će se finansirati iz državnog budžeta.

Ranije je najavljeno da će Zakon o elektronskim medijima donijeti transformaciju Republičke radiodifuzne agencije i mjere za zaštitu medijskog pluralizma.

‘Gruba greška Vlade’

Delegacija Evropske unije u Srbiji ocijenila ih je ranije kao veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima.

Novinarska udruženja, s druge strane, kritizirala su odluku Vlade da medijske zakone usvaja po hitnom postupku, jer njihov sadržaj nije poznat široj javnosti.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski navodi da odluka Vlade o usvajanju medijskih zakona po hitnom postupku nema opravdanja. Kaže da je Vlada u ovom slučaju napravila grubu grešku.

„Zakoni su u proceduri već jako dugo, a ovi poslednji nacrti, koji treba da uđu u skupštinsku proceduru posle današnje odluke Vlade da prihvati predloge, nisu poznati ni stručnoj, ni opštoj javnosti, ni medijima, ni medijskim udruženjima zato što je javna rasprava završena pre više od godinu dana, a posle te javne rasprave usledile su mnoge izmene u ovim zakonima. Te izmene rađene su praktično do juče, a niko nije imao prilike da vidi o kakvim se izmenama radi. Oni mogu da poboljšaju stanje medijskog zakonodavstva u Srbiji, ali u ovom trenutku to nije izvesno“, kaže Veljanovski.

Tekst zakona ni nakon usvajanja nije moguće pročitati na zvaničnim sajtovima Vlade i Ministarstva kulture. 
 
Izvor: Al Jazeera