Vlada Vojvodine će sanirati oštećene objekte

Pekare i poslastičarnice našle su se na meti vandala u Novom Sadu, Somboru, Vršcu i Staroj Pazovi (Al Jazeera)

Vojvođanska vlada uložit će 48.000 eura u sanaciju 15 objekata oštećenih u napadima nakon nogometne utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.

Sredstva iz pokrajinskog proračuna će biti uložena u popravak pekara i poslastičarnica u Novom Sadu, Somboru, Vršcu i Staroj Pazovi, koje su u vlasništvu Albanaca.

Od tog novca, koji će biti osiguran iz proračunske rezerve, bit će sanirana i šteta na pomoćnom objektu džamije Muhadžir u Subotici.

Nakon pojavljivanja drona sa zastavom tzv. velike Albanije na utakmici Srbije i Albanije, koja se igrala u Beogradu, po Vojvodini su uglavnom kamenovane pekare u vlasništvu Albanaca, dok su vrata na pomoćnom objektu subotičke džamije zapaljena.

Pajtić: Stalna promocija nasilja

Pomoć vlasnicima oštećenih objekata prije tjedan dana najavio je vojvođanski premijer Bojan Pajtić, rekavši kako je „to u ovom trenutku ono što se može učiniti, a što je u nadležnosti pokrajinske vlade“ te zatražio policijsku zaštitu građana.

„Nakon onoga što se dogodilo na utakmici – provokacije s jedne strane i loše reakcije na tu provokaciju s druge strane, medijskih napisa koji su veoma negativno govorili o Albaniji kao državi i dizali tenziju između Srba i Albanaca, sve je rezultiralo napadima na objekte u Vojvodini čiji su vlasnici Albanci“, rekao je Pajtić.

Na pitanje zašto je „buknulo“ upravo u Vojvodini, odgovorio je kako je to „očito zbog toga što se u Vojvodini stalno promoviše nasilje u odnosu na političke neistomišljenike, a kad se krene sa političkim, onda se dobije i etničko, i svako drugo nasilje“.

Izvor: Al Jazeera i agencije