Vladajuća koalicija napustila sjednicu Skupštine Kosova

'Za nas je neprihvatljivo i veoma neprofesionalno ako se manipulisalo sudskim slučajevima', poručuju iz DPK-a (Al Jazeera)

Zastupnici vladajuće koalicije na Kosovu napustili su sjednicu parlamenta, nezadovoljni radom misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu.

Prošle sedmice sudija Malcolm Simmons podnio je ostavku, optužujući EULEX za korupciju i zloupotrebe.

Iz EULEX-a su odgovorili da je Simmons predmet u više nezavisnih istraga.

Ipak, izjave bivšeg sudije o korupciji u okviru najveće evropske misije u Prištini za vladajuću koaliciju dovode u pitanje njihovu nepristranost i kredibilitet, a posebno, kako je poručio šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, u sudskim postupcima protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

“Za nas je neprihvatljivo i veoma neprofesionalno ako se manipulisalo sudskim slučajevima. Tražimo od čelnika EULEX-a da hitno daju Skupštini i institucijama zvaničan i detaljan odgovor o ovim ozbiljnim navodima”, rekao je Memli Krasniqi, šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova.

U toku nekoliko istraga

Simmons je ranije kazao: “EULEX nije misija promovisanja vladavine i zakona. To je politička misija. Svako ko misli drugačije naivan je ili glup.”

On je bio sudija od početka misije 2008, dok je sudskim vijećem EULEX-a predsjedavao od 2014. godine.

S druge strane, misija EULEX-a saopćila je da je Simmons tokom protekle godine bio predmet više istraga u kojima se navode ozbiljne optužbe protiv njega, kao i da se vodi istraga o navodima koje je on iznio.

“Ove istrage provodi tim koji je osnovan i nalazi se u Briselu i kojim predsjedava bivši sudija Evropskog suda pravde. Ovi navodi u raznim su fazama istrage, a neki od njih proslijeđeni su Disciplinskom odboru i trenutno čekaju njegovu odluku. Ostali su u toku”, naveli su ranije iz EULEX-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije