Vladajuća stranka Venecuele gubi podršku

Vladajući političari u Venecueli se spremaju za parlamentarne izbore zakazane za naredni mjesec. Ogromna inflacija i nestašica hrane loše utječu na popularnost vladajuće Socijalističke partije i predsjednika Nicolasa Madura, pogotovo nakon smrti njegovog kontroverznog prethodnika Huge Chaveza. 

“Chavez živi, borba se nastavlja!” – poručuju učesnici provladinog skupa.

U Venecueli je sve manje onih koji na ovaj slogan dižu pesnice, a organizatori takvih skupova sve teže okupljaju one koji ih podržavaju.

“Jasno je da narod nije zadovoljan, ali vezano za ono što je naša revolucija postigla nećemo pregovarati. Štaviše, agitirat ćemo. Naš narod je svjestan da će dolazak opozicije na vlast biti katastrofa”, kaže organizator skupa Hernan Cedeno.

Jača podrška opoziciji

Nekad su kampanje vladajuće stranke punile ulice članova i simpatizera Huge Chaveza, obučene u crvene majice.

Danas se tek nekoliko desetaka motociklista pridružilo ovoj paradi. Narod više ne izlazi na balkone u znak podrške vlastima.

“Stranka Huge Chaveza se nada da će zadržati podršku, koju je tradicionalno imala putem mobilizacije masa na ovakav način. Ipak, prema posljednjim anketama, opozicija bi mogla doći na vlast”, izvještava Virginia Lopez, reporterka Al Jazeere.

Roberto Valdes je radio kao tehničar, ali zbog strogih ekonomskih mjera vlade više ne može naći rezervne dijelove. Sada on i njegova porodica moraju čekati u redovima da obave i osnovnu kupovinu.

“Neću glasati za njih. Nema šanse da glasam za ovu vladu, jer želimo promjene. Više ne možemo kupiti pantalone, pa čak ni hranu”, izričit je Roberto.

Uništena revolucija

Veliki broj građana ove naftom bogate države osjeća se isto kao i kada je Hugo Chavez 1998. godine došao na vlast obećavajući socijalnu pravdu narodu.

“Prije petnaest godina smo glasali za promjene i sada ćemo ponovno glasati za promjene, jer je situacija postala nepodnošljiva”, kaže domaćica Jenny Zerpa.

“Revoluciju je uništila korupcija. Uništavaju sami sebe zbog borbe za vlast. Žele prevariti narod i reći da je sve uredu, ali i sami znaju da ništa nije uredu”, tvrdi Roberto Valdes.

Ispred štandova za edukaciju glasača je sve manje onih koje interesira kako glasati. Izbori su za manje od mjesec dana, a velika je podrška koju je Vlada nekada imala jednostavno nestala.

Izvor: Al Jazeera