Vladajuću koaliciju u Iraku čini 16 političkih grupa

Tri i po mjeseca nakon izbora, formiranjem koalicije okončana je politička kriza u Iraku (EPA)

Ukupno 16 političkih grupa u iračkom Parlamentu je postiglo dogovor o koaliciji, čime će moći preuzeti odgovornost za formiranje buduće vlade te zemlje.

Unutar najveće parlamentarne grupe će se, između ostalih, naći i koalicije Sairoon i Al-Nasir, na čelu kojih su imam Muqteda al-Sadr i aktuelni premijer Haidar al-Abadi, te koalicije Al-Hikma, Al-Wataniya, Al-Qarar, Front iračkih Turkmena i arapski zastupnici iz Kirkuka.

Koalicija formirana u nedelju navečer uključuje predstavnike vjerskih i etničkih iračkih grupa kao što su šiiti, sunitski Arapi te manjinski jezidi i hrišćani.

Reč je o koaliciji koja će imati 177 poslanika u Parlamentu, koji broji ukupno 329 mesta.

Slijedi izbor predsjednika i mandatara

S obzirom da je za prostu većinu u Parlamentu i formiranje nove vlade potrebno 166 poslanika, nova koalicija ima potreban kapacitet za to.

Novoizabrani Parlament Iraka trebalo bi u ponedeljak da održi prvo zasedanje od parlamentarnih izbora, koji su održani 12. maja.

U narednih mesec dana Parlament bi trebalo da izabere novog predsednika Iraka, koji bi zatim trebalo da imenuje mandatara za sastav nove vlade.

Postizborna politička kriza u Iraku usledila je nakon odluke o ponovnom ručnom prebrojavanju glasova, koje su tražile političke stranke.

Izvor: Agencije