Vladimir Kličko odbranio titulu prvaka

Kličko je Povetkina u sedmoj rundi oborio na pod (EPA)

Ukrajinski profesionalni bokser Vladimir Kličko odbranio je tutulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji u verzijama WBA, IBF, WBO i IBO, pošto je u subotu navečer na poene u 12 rundi jednoglasnom odlukom sudija pobijedio izazivača, Rusa Aleksandra Povetkina.

Iako je najavljivana kao “meč decenije”, borba u Olimpijskoj dvorani u Moskvi nije donijela previše uzbuđenja.

Tridesetsedmogodišnji Kličko pokazao je da je s pravom apsolutni šampion, pošto je tokom cijelog meča bio izrazito bolji, zadao mnogo više udaraca i bez problema sačuvao titulu.

Spektakl pred oko 14.000 gledalaca potvrdio je da je iskusni Ukrajinac, trenutno neprikosnoven u svjetskom boksu.

Lako se kretao u ringu, pravovremenim krošeima i direktima držao rivala na odstojanju, a u sedmoj rundi snažnim udarcem ga je oborio.

Zaradio 17,5 miliona dolara

Tri godine mlađi Povetkin brzo se digao i nastavio borbu, ali je bilo jasno da nema ni kvalitet, ni snagu da se ozbiljnije suprotstavi vladajućem šampionu.

Kličko je ostvario 61. pobjedu u karijeri, uz tri poraza, i nesavladiv je punih devet godina, dok je izazivač Povjetkin pretrpio prvi poraz nakon što je slavio na 26 profesionalnih mečeva, od čega 18 nokautom.

Kličko je prvak Međunarodne bokserske federacije i Međunarodne bokserske organizacije, te „superšampion“ Svjetske bokserske organizacije i Svjetske bokserske asocijacije, dok je Povetkin „samo“ šampion po verziji WBA.

Šampionski pojas Svjetskog bokserskog koncila u posjedu je starijeg Vladimirovog brata Vitalija, a ovi Ukrajinci dominiraju već deceniju teškom kategorijom svjetskog profesionalnog boksa.

Ukrajinac je za subotnji nastup zaradio 17,5 miliona dolara, a Povjetkin 5,5 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera