Vlasnica kuće u kojoj je rođen Hitler tužila državu

Hitler je rođen u toj kući 1889. godine (Arhiva)

Odluka austrijske vlade o eksproprijaciji kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler neustavna je i postoje drugi načini da se spriječi da mjesto bude atrakcija za neonaciste, naveo je advokat nekadašnje vlasnice te kuće.

Kako prenosi Reuters, Gerlinde Pommer podnijela je tužbu austrijskom Ustavnom sudu, tražeći da se poništi zakon kojim je država zaplijenila kuću u mjestu Braunau am Inn, na granici s Njemačkom.

Hitler je rođen u toj kući 1889. godine, a Austrija godinama pokušava otkupiti kuću od vlasnice i naredila je eksproprijaciju, tvrdeći da ne želi da ona postane mjesto okupljanja neonacista.

Advokati vlasnice tvrde, međutim, da to što privlači naciste 70 godina nakon Drugog svjetskog rata nema nikakve veze s pravima vlasnice.

‘Neutralan način’

Oni su apelirali da policija i pravosudni organi trebaju riješiti pitanje okupljanja neonacista, a ne da krive vlasnicu, koja kuću koristi na “neutralan način”.

Predstavnik vlade rekao je pred Ustavnim sudom da to nije samo obična kuća već da je osoba koja je u njoj rođena počinila najveće zločine u historiji čovječanstva.

Država planira pretvoriti kuću u centar za pomoć osobama s poteškoćama u učenju, nastojeći prekinuti njenu povezanost s Hitlerovom ideologijom.

Odluka se očekuje početkom narednog mjeseca.

Izvor: Agencije