Vlasnici oduzeta Hitlerova rodna kuća

Austrija planira prenamijeniti kuću u centar za pomoć osobama s poteškoćama u učenju (AP)

Austrijski najviši sud potvrdio je odluku kojom se vlasnici oduzima kuća u kojoj se rodio Adolf Hitler, rekavši u presudi da je potrebno zaustaviti korištenje te nekretnine u cilju veličanja nacističke ideologije.

Gerlinde Pommer-Angloher, bivša vlasnica kuće, podnijela je u siječnju tužbu Ustavnom sudu, kazavši da je oduzimanje trokatnice u Braunau am Innu, na austrijskoj granici s Njemačkom, neustavno.

Vlada joj je oduzela kuću kako bi spriječila da ona postane mjesto hodočašća za neonaciste, nakon što je Pommer-Angloher odbila ponude države da je otkupi.

“Budući da su posjete ovoj nekretnini koristile skupine i pojedinci koji pripadaju ekstremnoj desnici za veličanje ustavom zabranjene nacističke ideologije obveza je države osigurati da se takve kaznene zlouporabe ne mogu događati”, rekao je predsjednik suda Gerhart Holziner.

Država planira prenamijeniti kuću

Odvjetnik bivše vlasnice kaže da će ona iznijeti slučaj pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Neovisno o tome, u srpnju će početi pregovori između ministarstva unutarnjih poslova i Pommer-Angloher o odšteti za kuću, rekao je odvjetnik, dodajući da prijašnja ponuda od 300.000 eura nije njegovoj klijentici bila zadovoljavajuća.

Baka i djed Pommer-Angloher kupili su kuću 1913. ali su ju bili prisiljeni prodati 1938. Nakon rata, njezina ju je majka natrag otkupila.

Austrija planira prenamijeniti kuću u centar za pomoć osobama s poteškoćama u učenju kako bi prekinula njezinu povijesnu vezu s Hiterovom ideologijom.

Izvor: Agencije