Vlasnik Boksita lojalnost provjerava poligrafom

Vlasnik Boksita iz Milića Rajko Dukić, stavove i lojalnost uposlenika kompanije provjerava ispitivanjem na poligrafu. Tako, tvrdi, dolazi do relevantnih podataka važnih za razvoj kompanije, ali i saznaje ko odaje važne informacije i ko krade.

Najveći broj onih koji pristupe ispitivanju tvrde da u tome ne vide ništa sporno. No čak i nakon otkaza, rijetko pristaju stati pred kamere, javlja Nadina Maličbegović, novinarka Al Jazeere.

Plan je bio da se poligrafskom ispitivanju podvrgne cijeli kolektiv, no činilo se skupim, pa je predsjednik kompanije Boksit Rajko Dukić, odlučio da metodom slučajnog uzorka u jednom trenutku ispita dvanaest uposlenika.

Tokom proteklih mjeseci od kako svoje uposlenike podvrgava poligrafskom ispitivanju saznao je, tvrdi Dukić, i ko krade, i ko službene informacije preduzeća dostavlja drugima.

Nekoliko zaposlenika dobilo je otkaze. Među njima i Jelena Simić koja je ranije u medijima svjedočila da ju je upravo Dukić fizički zlostavljao.

Novinarka Al Jazeere je pokušala da razgovara sa Simić, ali se otkrilo da je zbog prijetnji napustila državu.

Zbog toga je ekipa Al Jazeere razgovarala s njenom sestrom Milojkom Simić. Ona je pokazala fotografije na kojim se vide modrice na Jeleninom vratu za koje kaže da su fotografirane nekoliko sati nakon napada.

“Poslije testiranja su joj rekli da sačeka, gdje su je odveli u sobu Rajka Dukića, gdje je on sačekao i krenuo da je psuje, udara, čupa za kosu, da je davi”, kazala je Milojka Simić.

Predsjednik kompanije Boksit Rajko Dukić je rekao: “Ta Jelena na deset pitanja imala je pet odgovora koji nisu zadovoljavali. Uspostavilo se da je ona dio te grupe. Ja sam pokušao s njom da razgovaram, nju niko nije ni tukao, ni dirao. Nikada niko udaren nije. Nikada. Naprotiv. Ja sam podnosio prijave. Apsolutno nije, nego je obrnuto sve.”

‘Fizičko maltretiranje’

Tokom proteklih godina nekoliko stanovnika Milića svjedočilo je o fizičkom maltretiranju koje u gradu, navodno, provodi industrijska policija, odnosno Dukićevo osiguranje.

Pokrenute su i razne istrage, ali slučajevi uglavnom nisu dobili sudski epilog.

Svi koji po Dukićevoj ocjeni na bilo koji način štete ugledu kompanije nerijetko su završavali na javnim spiskovima osoba kojima je pristup Boksitovim objektima zabranjen, a Boksitu pripada najveći dio objekata.

“Ako imamo jednog koji je za posljednje dvije godine zaradio sto hiljada maraka, a on organizator provokacija, šta da radim drugo nego da ga stavim na spisak – nema saradnje”, poručio je Dukić.

Prvi na spisku objavljenom prije dva dana je Duško Vugurić. Bivši uposlenik Boksita je invalid rada s povredom stečenom na radnom mjestu i otkazom uručenim usred bolovanja još 2006, a i danas trpi posljedice.

Vugurić je rekao: “Evo devet punih godina sam ja bez posla kao invalid rada i nema kome se nisam žalio. Pisao i predsjedniku [RS-a Miloradu] Dodiku, nikada nisam dobio odgovor.”

“U Boksitu je trenutno zaposleno 700 osoba, pa tako, direktno ili indirektno, najveći broj građana Milića zavisi od ove kompanije”, javlja Maličbegović.

Porodica Bože Vitića ne zavisi od Boksita, ali je, kaže, Boksit zaprijetio da će mu za potrebe rudnika uzeti imovinu.

On je rekao: “Ta imovina je, kako znam za sebe, bila u našem vlasništvu. I djed moj, i otac, i sad sam ja u posjed te imovine. Oni su na silu htjeli to da uzmu. Kako je on to prevodio. Pa čitave je Miliće, svu zemlju je čovjek preveo na Boksit.”

Dukić sve negira. Smatra se zaslužnim za razvoj općine.

“Ja kada sam počeo ovdje raditi, kompanija Boksit radila je sa zapregama, lopatama i krampama. Milići su bile selo, zadružni dom i deset seoskih kuća. Sve što danas vidite ovdje, Milići su lijep grad s nekih 5.000 stanovnika, izgrađena infrastruktura. Sedamdeset posto Vlasenice izgradio je Boksit i Rajko”, rekao je predsjednik Boksita.

U tom smislu Dukić govori o brojnim privilegijama radnika Boksita, iznadprosječnim platama, regresima, beskamatnom kreditiranju, plaćenim svadbama.

S druge strane, građani s kojima je novinarka Al Jazeere razgovarala tvrde da su radnici obavezni da dio svojih zarađenih plata troše u Boksitovim objektima.

Dekan Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu Nedžad Korajlić tvrdi da poslodavac koji sumnja u počinjeno krivično djelo, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH i entiteta, ne bi smio vršiti istragu osim ako je riječ o disciplinskom prekršaju.

Izvor: Al Jazeera