Vlasniku Birminghama šest godina zatvora

Yeung nije mogao dokazati porijeklo novca (AP)

Vlasnik nogometnog kluba Birmingham City Carson Yeung osuđen je u petak na šest godina zatvora zbog pranja novca, odlučio je sud u Hong Kongu.

Sudija Douglas Yau rekao je da će ova kazna uputiti jaku poruku organiziranom kriminalu u ovom južnokineskom gradu.

Pedesetčetvorogodišnji Yeung je osuđen zbog pranja 93 miliona dolara putem pet bankovnih računa, u periodu od 2001. do 2007. godine.

Tvrdio je da je akumulirao stotine miliona dolara kroz trgovinu dionicama, poslovne poduhvate u Kini, kockanjem i svojim frizerskim salonom.

Biznismen nije mogao dokazati odakle potiče skoro 13 miliona dolara sa njegovog računa.

‘Svom snagom’

“Integritet bankovnog sistema je od ogromnog značaja za Hong Kong kao međunarodni finansijski centar. Zakon će se zato svom snagom obračunati sa kriminalom”, rekao je sudija Yau.

Yeung je uhapšen 2011. godine pod optužbom za pranje novca, dvije godine pošto je otkupio akcije Birminghama.

On je u ponedeljak proglašen krivim. Yeung je ogroman novac investirao u kockarsku industriju Makaua.

Honkonški biznismen je preuzeo kontrolu nad akcijama Birmingham Cityja 2009. godine, kada ga je otkupio za 130 miliona dolara od Davida Sullivana i Davida Golda, koji su sada suvlasnici West Hama.

On je većinski vlasnik tog kluba, ali je podnio ostavku na mjesto predsjednika Birmingham Cityja u februaru, direktora Birmingham City plca, te predsjedavajućeg matičnog društva, Birmingham International Holdings Ltd (BIHL).

Klub je rekao da Yeungova osuda neće utjecati na svakodnevne aktivnosti kluba. Sud će sljedećeg mjeseca odlučiti kolika će imovina biti oduzeta Yeungu.

Izvor: Agencije