Vlasniku Jugoskandika pet godina zatvora

Vlasnik nekadašnje štedionice Jugoskandik Jezdimir Vasiljević izašao je u srijedu poslijepodne  iz pritvora Centralnog zatvora u Beogradu, nakon što ga je Viši sud u Beogradu u jutarnjim satima osudio na pet godina zatvora zbog malverzacija sa štednjom devedesetih godina, istovremeno ukinuvši pritvor do pravosnažnosti presude.

Optužen je da je sa saradnicima početkom 90-tih godina prevario više hiljada građana Srbije i Crne Gore, oštetivši ih za 120 miliona njemačkih maraka.

“Jezdimir Vasiljević početkom 90-tih bio je popularan u Srbiji i tu svoju popularnost pokušao je da iskoristi čak i na predsedničkim izborima. Ipak, nadimak ‘gazda Jezda’ dobio je zbog, kako se tada to smatralo, velikodušnih kamata koje je davala njegova Jugoskandik banka”, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Mjesečna kamatna stopa za depozite u njemačkim markama iznosila je oko 15 posto, dok je za dinarske uloge bila znatno viša – i do 30 posto, kazao je naš reporter.

Navodi o falsifikatu

Vasiljević je po izlasku iz pritvora izjavio novinarima da će se žaliti na sudsku presudu, istovremeno optuživši sudskog vještaka Radomira Bijelića da je falsificirao priznanice iz kojih se vidi da je on navodno primio 28 miliona maraka.

“Suđen sam po zakonu iz 1996. iako je slučaj iz 1993. Tražio sam na uvid i veštačenje priznanica zbog kojih sam držan u zatvoru, a za koje odgovorno tvrdim da ih je falsifikovao sudski veštak Radomir Bijelić”, kazao je Vasiljević.

On je kazao da Sud nije dozvolio uvid u te priznanice, niti njihovo veštačenje, već, kako je rekao, “samo je rekla (sudija Slađana Marković) da mene i Micka (Milorad Vukotić) smatra krivim”.

“U žalbenom postupku pitaću gde su te priznanice da sam navodno uzeo pare. A, zašto niko ko je uzeo naftu iz Crne Gore nije proganjan?”, upitao je Vasiljević.

Na pitanje novinara kako se osjeća po izlasku na slobodu, Vasiljević je rekao: “Ne mogu da kažem, nije svejedno, skoro pet godina je prošlo”.

Poručio je da štedionica Jugoskandik nije bila piramidalna, već “trgovačka firma”.

Žalit će se i Vukotić

Pored Vasiljevića, osuđen je i nekadašnji direktor Banke privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić, kome je suđeno u odsustvu.

Advokat osuđenog Vukotića najavio je da će uložiti žalbu na presudu, jer ne vidi na koji način je Sud u Beogradu kaznio njegovog klijenta, koji je državljanin Crne Gore

“Sve radnje koje su njemu stavljene na teret su  izvršene na teritoriji Crne Gore i ni u kom slučaju ovaj Sud, naročito posle razdvajanja Srbije i Crne Gore, nije bio nadležan  da sudi njemu u ovom postupku”, kazao je Vukotić.

Trojica saradnika Vasiljevića i Vukotića, Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i Stevan Protić, su oslobođeni.

Izvori: Al Jazeera i agencije