Vlasti Koruške protiv komemoracije u Bleiburgu

Bleiburg, Komemoracija
Svake godine se u Bleiburgu okupi više tisuća ljudi, a skup je već duže na meti kritike austrijskih vlasti (Al Jazeera)

Poslanici više austrijskih partija u Evropskom parlamentu apelirali su da se obustave fašističke i desničarsko-ekstremističke provokacije u okviru hrvatske komemoracije u Bleiburgu.

„Nacističkim simbolima u Austriji i Evropi nema mjesta“, poručio je Othmar Karas, poslanik u Evropskom parlamentu Narodne partije Austrije (OVP) na konferenciji za štampu u Beču.

Povod za protest austrijskih poslanika je komemoracija, koja se ove godine održava 12. maja, a na kojoj se, kako navode, godinama unazad mogu videti fašistički i nacistički simboli, nacistički pozdravi, te čuti fašističke parole i pjesme.

Karas i njegove kolege poslanici Josef Weidenholzer (Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), i Angelika Mlinar (Neos) istakli su na današnjoj konferenciji za štampu da problem nije u samoj komemoraciji, već zloupotrebi tog okupljanja.

Poslanici su naglasili da se na tom skupu koriste fašistički simboli, koji su u Hrvatskoj zabranjeni, ali ne i u Austriji, pa se zalažu za uvođenje zakona o zabrani veličanja nacizma širom EU-a.

Za Mlinar, koja je pripadnica slovenačke manjine u Austriji i koja je odrasla blizu mjesta na kojem se održava komemoracija, taj događaj je „loš spoj crkvenih i nacionalnih snaga“, a skup, koji je mnogo godina bio mali, narastao je, kako dodaje, do dimenzija koje zahtijevaju reagiranje.

Weidenholzer je kazao da je u Bleiburgu već odavno izgubljen smisao sjećanja na žrtve.

Rudolf Edlinger, bivši ministar finansija Austrije i aktuelni predsjednik nevladine organizacije koja se bori protiv desnog esktremizma „Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora“ podvukao da se radi o najvećem fašističkom skupu u Evropi.

Historijske rane drugih

Poslanici su jedinstveni, a podržava ih i Komitet za sjećanje na žrtve koncentracionaog logora Mauthausen, kao i Jevrejska zajednica, u tome da austrijske vlasti treba intenzivnije da nadziru komemoraciju u Bleiburgu.

Karas je prenio da je vodio razgovore sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i pravosuđa Austrije i da je neophodno da se određeni zakoni u zemlji prilagode, kako bi zabrana obujvatila i ustaške simbole, te pronašlo održivo rješenje.

On je predložio, s tim u vezi, okrugli sto svih pogođenih iz dvije zemlje.

„Ako želimo da živimo zajedno u Evropi moramo i da imamo obzira prema historijskim ranama drugih“, podvukao je Karas.

Vlasti austrijske pokrajine Koruška zatražile su ranije od savezne Vlade da utječe na otkazivanje ovogodišnje komemoracije u Bleiburgu.

“Pokrajina Koruška se nedvosmisleno protivi svakom obliku političkog ekstremizma. To važi i posebno za ekstremno desničarske manifestacije pod okriljem “crkvene komemoracije”, koja se svake godine sredinom svibnja održava na Loibacher Feldu. Nedopustivo je da se tamo svake godine okupljaju hrvatski i drugi desničari i fašisti i iznose potpuno otvoreno svoje potpuno neprihvatljive, zabranjene ideološke stavove”, rekao je guverner pokrajine Koruška Peter Kaiser, kako prenosi Tanjug.

Imajući u vidu i 80. godišnjicu ‘anschlussa’ Austrije od nacista, Vlada mora poduzeti striktne mjere, kaže on.

Kaiser: Ili spriječiti skup ili osigurati poštivanje zakona

Vlasti pokrajine su, nakon sveobuhvatne provjere aktualnog zakonodavstva od pravnika, ustanovile da nemaju mogućnosti za zabranu tog skupa, budući da se radi o crkvenoj manifestaciji u organizaciji postojeće udruge na privatnom posjedu, navodi se u priopćenju.

Pravno gledano, ukazuju vlasti Koruške, nadležnost je, na temelju zakona o sigurnosti i policiji, na Ministarstvu unutarnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i pravosuđa, na zahtjev Kaisera, treba osigurati da zakoni, kao što je zakon o zabrani veličanja nacizma, budi ispoštovani i svaki prekršaj sankcioniran.

“Ako ovaj skup ne može biti spriječen, onda se Ministarstvo unutrašnjih poslova i pravosuđa trebaju pobrinuti da dovoljno nadležnog osoblja bude na terenu i kontrolira poštivanje zakona i da nedvosmisleno djeluju oštro protiv kršenja istih”, zatražio je Kaiser.

On je istakao da je na Ministarstvu unutrašnjih poslova da i ustaška obilježja podvede pod zakon o zabrani veličanja nacizma.

Prema njegovom mišljenju, austrijski kancelar Sebastian Kurz i šefica diplomatije Karin Kneissl trebali bi stupiti u kontakt s hrvatskim državnim vrhom i pozvati ih na jasno distanciranje od svih fašističkih aktivnosti u okviru komemoracije u Bleiburgu.

Suđenje zbog incidenta

“Zahtijevam od austrijske Vlade da poduzme sve kako ovaj skup ne bi dalje nanosio štetu ugledu Koruške i time i ugledu Austrije. U Koruškoj, niti u bilo kojoj drugoj pokrajini, ne smije u 21. vijeku postojati prostor za njegovanje takvih stavova, niti se smije to tolerirati”, poručio je Kaiser.

Ove godine komemoracija u Bleiburgu zakazana je za 12. maj, svake godine se na njoj okupi više hiljada ljudi, a skup je već duže na meti kritike austrijskih vlasti.

Tako će u četvrtak pred sudom u Klagenfurtu biti održano suđenje za incident od prošle godine u Bleiburgu.

Tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv jednog Hrvata koji je prekršio zakon o zabrani veličanja nacizma time što je na komemoraciji u tri puta podignuo desnu ruku u znak nacističkog pozdrava te je u televizijskom intervjuu rekao da je “Hitler bio pametan čovjek, koji je želio samo uvesti red”.

Izvor: Agencije