Vlasti Mijanmara buldožerima sravnili 55 sela Rohinja

Samo u kampovima u Bangladešu nalaze se 534.000 arakanske djece (Reuters)

Vlasti Mijanmara su buldožerima sravnili više od 55 praznih sela u kojima su živeli muslimani Rohinja dok nije krenulo nasilje prošle godine, saopćila je u petak organizacija Human Rights Watch.

Organizacija je do tih zaključaka došla na osnovu najnovijih satelitskih snimaka sjevernog područja države Rakinje, prenijela je agencija Reuters.

Uništenje tih sela moglo bi značiti i uništenje dokaza o zvjerstvima koje je vojska Mjanmara počinila nakon što su pobunjenici Rohinja napali 30 policijskih stanica i vojnu bazu 25. augusta, strahuje organizacija.

Vojska je uzvratila na te napade u augustu tako što je primorala 688.000 muslimana Rohinja da pobjegne u susjedni Bangladeš, a mnogi od njih su ubijeni, silovani i otrovani.

UNICEF pozvao na pomoć djeci

Ujedinjeni narodi su tu operaciju opisali kao etničko čišćenje nad Rohinjama, što Mijanmar poriče.

Mijanmar je saopćio da su snage te zemlje samo provodile legitimnu kampanju protiv, kako su istakli, muslimanskih “terorista”.

Vlada Mijanmara nije dozvolila istražiteljima UN-a i drugih nezavisnih misija da dođu u područje konflikta.

Prema podacima HRW-a, ukupno su 362 sela djelimično ili potpuno uništena.

Međunarodni fond UN-a za djecu pozvao je međunarodnu zajednicu da uloži hitan napor kako bi se ispunile potrebe 720.000 djece iz Arakana koja su izložena nasilju ili se nalaze u Bangladešu u kojem nastupa sezona ciklona.

Manuel Fontaine, direktor UNICEF-a za hitne programe, u novom izvještaju upozorio je da će trenutna kriza trajati godinama ukoliko se ne nađe rješenje temeljnog arakanskog problema.

Prema njegovim riječima, oko 185.000 djece u bijegu od strašnih događaja u Arakanu spas je pronašlo kod rodbine ili komšija.

Samo u kampovima u Bangladešu nalaze se 534.000 arakanske djece.

Poplave i klizišta

UNICEF je ukazao i na veliku opasnost koja može doći s nadolazećom sezonom ciklona u Bangladešu.

Fontaine je istakao da sezona ciklona, koja se očekuje početkom marta, dovodi do poplava i klizišta, koje će samo pogoršati već lošu situaciju u kampovima gdje su privremeno smještene izbjeglice iz Arakana.

Arakanski muslimani Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv “militantnih grupa”, mijanmarska vojska je porušila najmanje 350 muslimanskih sela, iz kojih je najmanje 688.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Izvor: Agencije