Vlasti najavile nove mjere za JAT

Je li na pomolu rješenje za nacionalnu aviokompaniju Srbije? Poslije više neuspjelih pokušaja reorganizacije i prodaje JAT-a, vlasti najavljuju nove mjere.

“Kako saznajemo u Vladi Srbije, za višak zaposlenih odvojen je novac iz budžeta, a  najavljuje se i mogućnost da JAT sklopi partnerstvo sa aviokompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE)”, izvještava iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

“Posle ruskog Aeroflota, Turkiš Airlinesa, Island Aira, sada je u igri Etihad iz UAE-a. U JAT-u nisu želeli pred kamere, ali su nam saopštenjem potvrdili da su pregovori u toku”, javlja reporterka Milutinović.

Između poslovodstva JAT-a i Etihada uspostavljen je kontakt i dogovorena je razmjena podataka između dviju kompanija.

‘Nema jasnog plana’

U, kako kažu, strateškom partnerstvu Etihada i JAT-a,Vlada Srbije vidi spas za avioprevoznika iz Srbije. Ipak, prema riječima Aleksandra Ljubića iz Ministarstva finansija Srbije, nema jasnog plana za saradnju.

“To je nešto što ćemo ostaviti za drugu fazu našeg projekta. U ovom trenutku dve kompanije razmenjuju podatke kako bi Etihad sagledao mogućnosti dubljeg učešća u ovom projektu i, ukoliko do te namere dođe, mi ćemo u svakom slučaju detaljno analizirati način saradnje između te dve kompanije”, kaže Ljubić.

Stara flota, višak zaposlenih i dug od blizu 50 miliona eura najveći su problemi JAT-a.

Sudeći prema posljednjim informacijama koje stižu iz Vlade Srbije, potraga za strateškim partnerom ide zajedno s prvim koracima u restruktuiranju JAT-a.

Na posljednjoj sjednici Vlada je usvojila kratkoročne mjere za opstanak nacionalne aviokompanije, koje predviđaju kupovinu aviona na leasing i otpremninu za sve radnike koji žele napustiti kompaniju.

Ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je za restruktuiranje potrebna veća odlučnost Vlade.

“Čini mi se da je najrazumnije da se žrtvuje ovaj dug koji on ima pretežno prema aerodromu i državi i da ode u stečaj, a onda bi neko možda imao interese da u stečaju kupi JAT, jer bi tada ga kupio bez ikakvih obaveza”, smatra Kovačević.

Revidiranje ugovora s Airbusom

Dugoročan plan za nacionalnog avioprevoznika je nepoznat. Predložit će ga uskoro radna grupa za restruktuiranje JAT-a.

“Uslov tajnosti rada radne grupe je što ni oni sami nisu došli do zadovoljavajućeg rešenja. Deo države u JAT-u je prekomplikovan, otprilike sve se svodi na otpuštanje ljudi i na zamršenu vlasničku strukturu u partijskom smislu”, tvrdi Petar Vojinović, vazduhoplovni novinar.

Za konačno rješenje slučaja JAT nema određenih rokova.

“Restruktuiranje JAT-a je proces i on traje. U svakom slučaju, Vlada je opredeljena da završi restruktuiranje i da pronađe strateškog partnetra i obezbedi mu izvesniju budućnost”, rekao je Ljubić.

Osim otpremnine za dobrovoljce, prve mjere oporavka JAT-a predviđaju i revidiranje ugovora s kompanijom Airbus. Od nekada planiranih osam, Srbija je, kažu u Vladi, sada u mogućnosti kupi tinajviše četiri aviona.

Izvor: Al Jazeera