Vlasti pokušale srušiti džamiju u Beogradu

Razlog najavljenog rušenja jest nepostojanje građevinske dozvole za objekt (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Zemun Polju kod Beograda okupilo se nekoliko desetaka policajaca kako bi osigurali rušenje vjerskog objekta u izgradnji, dok okupljeni vjerski službenici i građani nastoje spriječiti izvršenje naloga za rušenje.

Kako je saopćeno iz Islamske zajednice Srbije, vlasti Beograda zakazale su rušenje mesdžida u Zemun Polju za četvrtak u 8 sati.

Policijski kordon i inspekcija povukla se oko 9:30 s prostora ispred mesdžida, a, kako navode prisutni, medijima je bio zabranjen pristup.

Beogradski muftija Mustafa-ef. Jusufspahić rekao je za Al Jazeeru da je razlog rušenja nepostojanje građevinske dozvole za objekt mesdžida i dodaje da je u tom naselju 300 do 500 objekata izgrađeno bez građevinske dozvole, kao i sama mjesna crkva.

U Zemun polju živi blizu pet stotina porodica muslimanske vjeroispovijesti [Ustupljeno Al Jazeeri]

Pravo na vjerski život

Istakao je da su u Beogradu u prošlosti srušene 274 džamije.

“Vlasti su u rušenje krenule na Spasovdan, slavu Grada Beograda, i to je ‘veliki poklon’ koji nam je dao ovaj grad. Mi se pripremamo za ramazan, koji nastupa prekosutra [subota]. Radi se o nerazumevanju vlasti i nadam se da ćemo se dogovoriti i naći kompromisno rešenje”, rekao je Jusufspahić.

Predviđeno je da objekt sadrži učionice za vjersku poduku, mekteb, a u Zemun Polju, prema riječima muftije, živi blizu 500 muslimanskih porodica.

“Ovdje vlada potpuna medijska blokada. U mraku se najbolje radi, a naše je da upalimo svetlo, da pokažemo da mi nismo zlonamerni građani. Mi samo tražimo svoja prava – pravo na veroispovest, pravo na molitvu. U Kur'anu se kaže da prihvatimo naš dom ukoliko nas iz njega ne isteruju i zabranjuju nam da se molimo. Nadamo se da nam to država neće uskratiti, jer nam je to još ostalo”, zaključio je muftija Jusufspahić.

Mještanin Zemun Polja i mujezin mesdžida Daštim Gaši rekao je da vjernici već danima danonoćno dežuraju kako bi spriječili beogradske vlasti da sruše mesdžid.

Dodao je da su mještani uplašeni i uznemireni, ali da su istovremeno ujedinjeni u namjeri da izdrže u borbi za svoja prava.

Izvor: Al Jazeera