Vlasti tokom noći srušile džamiju u Beogradu

Objekat je srušen oko tri sata ujutro (Al Jazeera)

Predstavnici komunalnih službi, uz podršku žandarmerije, jutros oko tri sata srušili su objekat Islamske zajednice u Zemun Polju u Beogradu.

Tu je vijest za Al Jazeeru potvrdio Muhamed Jusufspahić, predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije.

Mještani navode da je nekoliko stotina pripadnika Žandarmerije blokiralo građanima pristup objektu kako bi vlasti izvršile rušenje.

Jusufspahić je rekao da je u Zemun Polje došlo deset autobusa policajaca, ali da su u takvim situacijama vjernici najjači. “Kad su nas palili, bili smo najjači”, rekao je on.

On je u objavi na svom Facebook-profilu napisao da je riječ o napadu na muslimane Srbije.

Reakcije na rušenje

Povodom rušenja džamije u Zemun Polju reagirali su narodni poslanici Muamer Zukorlić (BDZ Sandžaka) i Enis Imamović (SDA Sandžaka).

“Sa ogorčenjem sam primio vijest da je u posljednjoj predramazanskoj noći u Zemun Polju u Beogradu, od strane opštinskih organa uz prisustvo jakih policijskih snaga srušena džamija podignuta bez građevinske dozvole.

Ovaj čin je za svaku osudu i ukazuje na izuzetno teško stanje muslimana u Beogradu koji nemaju mogućnost da ostvaruju svoju zakonom zagarantovanu vjersku slobodu i druga kolektivna i individualna prava što potvrđuje i činjenica da decenijama ne uspijevaju dobiti prostor za muslimansko mezarje”, napisao je Zukorlić.

Enis Imamović je kazao da je napravljen je i konkretan korak podjele na “Vučićeve muslimane” i one koji to nisu.

“Rušenje džamije u Zemun Polju uz ogromno prisustvo žandarmerije, policije i primenu sile nije nikakvo iznenađenje.

Naročito nije iznenađenje od režima koji je oslobodio huligane koji su palili Bajrakli džamiju u Beogradu uz obrazloženje da to ‘nije šteta većeg obima'”, istakao je Imamović

Rušenje džamije osudila je i Islamska zajednica u Srbiji na čelu sa Mevludom Dudićem.

“Ovo je još jedan pokazatelj o primjeni dvojnih standarda na štetu muslimana koji žive u ovoj državi.

Pripadnici islama na području Muftijstva beogradsko-novosadskog ionako žive u teškim uslovima i lišeni su elementarnih vjerskih prava, kao što su vjerski objekti, muslimanska groblja i drugo.

Posebno nam teško pada što je slika srušene džamije i Beograda otišla u svijet umjesto ramazanske čestitke”, ističe se u saopćenju IZ-a u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru.

‘Uskraćivanje prava’

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić potvrdio je za Al Jazeeru da je srušen dio zgrade, i to više od onoga što su vlasti rekle da treba srušiti.

“Srušili su dva sprata i ostavili jedan red. Sad je ta zgrada neupotrebljiva u svakom smislu, jer je rastresena i opasna po ljude”, rekao je on.

Jusufspahić je rekao da apelira na javnost da osudi taj čin “uskraćivanja prava muslimana Beograda da imaju svoj molitveni prostor u mestu gde ima muslimana”.

Napomenuo je da je jučer s općinskim vlastima dogovoreno da se ovaj problem riješi razgovorom, ali da je akcija rušenja izvršena “ratnim planom” s neviđenim brojem pripadnika Žandarmerije.

Mještani su rekli da je sinoć po dolasku na mjesto rušenja džamije priveden glavni imam Medžlisa Zemun Emin-ef. Zejnulahu. On je nakon saslušanja pušten.


Ustupljeno Al Jazeeri

Prethodno obećanje

Prethodno su predstavnici Općine Zemun odgodili planirano rušenje nelegalno izgrađenog mesdžida Islamske zajednice Srbije zbog velikog broja okupljenih građana koji se tome protive.

Predstavnici komunalnih službi i policije u četvrtak su se sa građevinskim mašinama pojavili ispred objekta u Zemun Polju, gdje ih je zatekao veliki broj građana i parkiranih automobila.

Nakon razgovora predstavnika Islamske zajednice i općinskih vlasti odlučeno je da se akcija odgodi, a razgovori nastave na višem nivou.

Glavni imam Medžlisa Zemun Emin-ef. Zejnulahu pozvao je okupljene da ostanu mirni i potvrdio da su od općinskih vlasti dobili poziv da tokom sljedeće sedmice pokušaju pronaći rješenje.

“Istina je da je Srbija jedna od najvećih zemalja na Balkanu s ilegalno izgrađenim objektima. Kao i celo ovo naselje ovde. Ako neko želi da sruši ovaj nelegalni objekat, mi smo predali zahtev za legalizaciju, mi smo u procesu ozakonjenja. Ako neko želi ovo da otkloni, onda neko želi da otkloni i nas, a ovo treba da postoji sve dok postojimo mi, zato što je ovo naše pravo koje nam garantuje Ustav Republike Srbije, a to je sloboda vere”, rekao je Zejnulahu.

Bez građevinske dozvole

Kako je ranije saopćeno iz Islamske zajednice Srbije, vlasti Beograda zakazale su rušenje mesdžida u Zemun Polju za danas u osam sati.

Policijski kordon i inspekcija povukla se oko 9:30 s prostora ispred mesdžida, a, kako navode prisutni, medijima je bio zabranjen pristup.

Beogradski muftija Mustafa-ef. Jusufspahić rekao je za Al Jazeeru da je razlog rušenja nepostojanje građevinske dozvole za objekat mesdžida i dodaje da je u tom naselju 300 do 500 objekata izgrađeno bez građevinske dozvole, kao i sama mjesna crkva.

“Vlasti su u rušenje krenule na Spasovdan, slavu Grada Beograda, i to je ‘veliki poklon’ koji nam je dao ovaj grad. Mi se pripremamo za ramazan, koji nastupa prekosutra [subota]. Radi se o nerazumevanju vlasti i nadam se da ćemo se dogovoriti i naći kompromisno rešenje”, rekao je Jusufspahić.

Predviđeno je da objekt sadrži učionice za vjersku poduku, mekteb, a u Zemun Polju, prema riječima muftije, živi blizu 500 muslimanskih porodica.

Ustupljeno Al Jazeeri

Izvor: Al Jazeera